Tudorel Toader, reacție după ce Comisia de la Veneția a transmis că a primit cererea de eliberare din funcție

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Tudorel Toader a reacționat după ce Comisia de la Veneția a transmis pentru HotNews.ro că a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea fostului ministru din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei. Reamintim că Ministerul Justiției a propus Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția după ce Kovesi a câștigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.

Tudorel Toader, cel care a propus revocarea din funcție a fostei șefe a DNA, susține din nou că decizia a fost luată în baza deciziei CCR și că atunci când i-a dat câștig de cauză fostei șefe a DNA CEDO a luat în considerare „o omisiune legislativă”.

„Hotărârea CEDO, motivul solicitării de revocare, a constatat două încălcări:

1) Încălcarea dreptului la un proces echitabil, prin faptul că petenta nu a fost citată la CCR. CCR a soluționat un conflict juridic de natură constituțională dintre autoritățile publice, autorități care au fost citate.

2) Încălcarea liberului acces la justiție, prin faptul că petenta nu a avut posibilitatea legală să critice în contencios administrativ fondul decretului de revocare, emis de către Președintele României. Altfel spus CEDO a luat în considerare o omisiune legislativă.

Revocarea a fost făcută în baza deciziei CCR. Restul este politică !”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

 

Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat

 

El a comentat astfel într-o reacție pentru Libertatea, după ce Comisia de la Veneția a transmis pentru HotNews.ro că a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea fostului ministru din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.

„Putem confirma că Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a răspuns Comisia, la o întrebare adresată de HotNews.ro.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel