Trenul "Orient Express" a revenit în România după doi ani în care călătoriile au fost suspendate din cauza pandemiei: Cât costă călătoria de lux?

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Trenul "Orient Express" a revenit la Bucureşti după doi ani în care călătoriile de lux au fost suspendate din cauza pandemiei. 

Trenul circulă pe ruta Paris-Istanbul, iar în România pasagerii coboară doar în gările din Sinaia şi Bucureşti pentru vizitarea obiectivelor turistice.

86 de călători care şi-au permis să plătească peste 17.000 de lire sterline cât costă un bilet, au o parte de o călătorie cu adevărat exclusivistă: un tren de lux, servicii de înaltă calitate şi vizite la câteva dintre cele mai renumite obiective turistice de pe traseu.

În România, trenul a oprit la Sinaia pentru o vizită la Castelul Peleş, iar în această după-amiază la Bucureşti, plecarea spre vama Giurgiu fiind programată pentru mâine dimineaţă.

Este un tren impunător compus din 15 vagoane, iar în România trebuie tractat de două locomotive de la CFR Călători pentru a avea puterea de tracţiune şi tensiunea necesară pentru climatizare şi alte dotări din vagoane.

Trenul "Orient Express" a revenit în România după doi ani în care călătoriile au fost suspendate din cauza pandemiei

 

Din cei peste 3.000 de kilometri de pe traseul Paris-Istanbul, singurul segment încă neelectrificat este cel din sudul României, ba chiar cu o deviere importantă între Bucureşti şi Giurgiu, pentru că din 2005 linia de tren este închisă după prăbuşirea unui pod peste râul Argeş.

Trenul "Orient Express" a revenit la Bucureşti după doi ani în care călătoriile de lux au fost suspendate din cauza pandemiei

Celebrul tren "Orient Express", primul din Europa continentală cu vagon restaurant, circulă de la Paris la Istanbul din 1883, călătoria inaugurală din urmă cu 139 de ani fiind cu o locomotivă cu aburi, potrivit Rador.

Cât costă călătoria de lux cu Orient Expres?

 

Trenul legendar își reia astfel călătoria în acest an, după doi ani de pauză din cauza restricțiilor impuse în condițiile pandemiei. În decembrie 2018, VSOE a fost preluată de LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, holding multinațional specializat în modă, servicii și bunuri de lux, desemnată în 2021 cea mai valoroasă companie din Europa.

Dacă în perioada 5 iunie 1883-august 1888, trenul Orient Express a circulat doar pe relația Paris Est-Munchen-Viena-Budapesta-Timișoara-Vârciorova-Craiova-Pitești-București Nord-București Filaret-Giurgiu-Smârdan Port, de la 14 august 1888, prin inaugurarea noii rute terestre Paris Est-Viena-Budapesta-Belgrad-Sofia-Constantinopol, prin Șerbia și Bulgaria, aveau să existe două ramuri concurente.

Pentru a atrage traficul internațional, statul roman, în paralel cu realizarea legăturii feroviare București Nord-Constanța Port (finalizată prin inaugurarea la 14/26 septembrie 1895 a complexului de poduri dunărene ”Carol I” de pe relația Fetești-Cernavodă) a modernizat, cu mari eforturi bugetare, portul Constanța și a înființat Serviciul Maritim Român (S.M.R.) ale cărui vapoare (”lebedele albe ale Bosforului”), cele mai elegante din Marea Neagră, conduceau călătorii trenurilor de lux pe relația Constanța Port-Constantinopol Port, la Cornul de Aur. La inițiativa Direcțiunii Generale CFR, stația Constanța Port avea să devină stația finală, pentru parcursul romănesc, nu numai pentru trenul Orient Express, ci și pentru alte garnituri de lux prestigioase, precum London/Ostende-Constantza-Constantinopole Express (inaugurat pe 12 noiembrie 1895) și Berlin-Lemberg-Constantza (inaugurat pe 1 Mai 1899).

Circulația prin România a trenului Orient-Express a continuat și în perioada interbelică, iar în anul 1938 s-au achiziționat doua motonave moderne, Transilvania și Basarabia, scrie istoricul feroviar Ilie Popescu în cartea sa ”Orient Express – Trenul legendă al Europei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel