Trei muncitori au murit în prăbușirea unei mine de potasă din Spania

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Trei muncitori au murit în prăbușirea unei mine de potasă din Spania / Foto: Unsplash
Trei muncitori au murit în prăbușirea unei mine de potasă din Spania / Foto: Unsplash

Echipele de salvare din nord-estul Spaniei au scos trupurile a trei geologi morți dintr-un tunel prăbușit la sute de metri sub pământ, la una dintre cele mai mari mine de potasă (diverse săruri extrase și fabricate care conțin potasiu sub formă solubilă în apă) din Europa de Vest, a declarat liderul regional catalan Pere Aragones.

Două dintre victime erau studenți, unul la Universitatea Politehnică din Catalonia (UPC), unde joi după-amiază a fost ținut un minut de reculegere, iar celălalt la Universitatea din Barcelona, a precizat UPC pe site-ul său.

Unul dintre ei începuse stagiul la mină cu doar șase zile înainte, potrivit lui Patricio Chacana, șeful unității locale a ICL Group Ltd., cu sediul la Tel Aviv, a cărui filială Iberpotash operează mina.

 

Compania va investiga ce a provocat prăbușirea



"Suntem în doliu profund pentru moartea a trei dintre camarazii noștri", a declarat el reporterilor, adăugând că tehnicienii au revizuit integritatea structurală a 10 puncte de referință în acea dimineață, așa cum fac în fiecare zi, iar compania va investiga ce a provocat prăbușirea.

Incidentul de la mina din orașul Suria, situat la aproximativ 80 km nord de Barcelona, a avut loc cu puțin înainte de ora 9.00 a.m. (08.00 GMT). Muncitorii rămași în mină au fost evacuați, au declarat oficialii.

Pompierii ridicaseră un cort mare în fața minei, în timp ce steagul companiei era arborat la jumătate de catarg chiar înainte ca autoritățile să confirme decesele, anunțate inițial de sindicatul regional USOC.

"Din nefericire, putem confirma moartea a trei persoane care lucrau în mină... corpurile lor au fost recuperate și identificate", a declarat Aragones reporterilor din Suria.

 

Mina a trecut o inspecție de siguranță în urmă cu o lună



Înaltul oficial al departamentului de afaceri din Catalonia, Roger Torrent, a declarat că mina a trecut o inspecție de siguranță în februarie.

În decembrie 2013, Iberpotash a declarat că doi dintre lucrătorii săi au murit în urma prăbușirii unei mine din Suria.

Presa locală a raportat că un muncitor a fost lovit de o stâncă și a murit în iunie 2020 la mina Vilafruns a companiei din provincia Barcelona. Trei săptămâni mai târziu, un miner a fost ucis într-un accident similar. Mina Vilafruns a fost închisă în acel an.

Potasa este folosită ca îngrășământ în agricultură și ca materie primă în industrii precum cea farmaceutică, a explozivilor, a sticlei și a produselor chimice.

Prețurile potasiului au crescut vertiginos în ultimul an, după ce Uniunea Europeană a sancționat principalul furnizor, Belarus, din cauza sprijinului său pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel