Traian Băsescu: „DIASPORA, cel mai mare investitor pe care îl are România“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Traian Băsescu a fost invitatul Alexandrei Păcuraru în această seară la Legile Puterii, de la Realitatea Plus.

Fostul șef al statului și actualmente eurodeputat a vorbit despre românii din diaspora despre care spune că sunt cel mai mare investitor în România. El spune că românii care lucrează în UE sunt „cel mai avansat detașament“ de promovare a României.

„România nu mai este în rândul țărilor în curs de dezvoltare. Prin raportarea PIB pe cap de locuitor, am depășit această fază. Dacă ne referim la ce înseamnă dezvoltare la nivel global, aș vrea să punem România acolo unde ea este de fapt. Avem instatisfacțiile noastre interne uriașe. Suntem nemulțumii de clasa politică. Nu există țară din UE unde parlamentul să aibă încredere mai mult de 30%. Peste tot oamenii politici sunt huliți.

Oamenii politici de la noi, așa cum au fost și cum vorbim despre ei, au dus totuși țara în NATO, în UE. Încearcă unii, nu vorbesc de cei care o fură, să o împingă înainte și cel mai important lucru este că sunt muți români care contribuie la acestă mișcare către înainte a țării.

Iar după mine cel mai avansat detașament în tratarea țării către UE sunt exact cei care lucrează, care muncesc în UE“, a afirmat Traian Băsescu.

Băsescu: „DIASPORA cel mai mare investitor pe care îl are România“

 

Totodată Traian Băsescu a afirmat că românii care muncesc în străinătate sunt în continuare cei mai mari investitori ai României, pompând, chiar și în anii ce mai săraci, peste 5 miliarde de euro anual.

„Mai este un clișeu al ultimilor ani: 'Au plecat români afară în străinătate să muncească acolo din cauza guvernărilor'. Eu n-aș spune că neapărat din cauza guvernărilor. Dar, înainte de toate, v-aș aduce aminte cât de aprigă era dezbaterea în țară: 'de ce nu ne dă Marea Britanie drept de muncă, de ce nu ne dă Franța, Olanda...'. Dacă nu ne uităm de unde am plecat și unde suntem, nu o să putem avea un dialog real pe realitățile României.

Acum constatăm că, deși a fost o presiune uriașă pe clasa politică să facă tot ce se poate ca românii să poată muncii oriunde in UE, am rămas cu prea puțină forță de muncă și că destul de puțini sunt pregătiți să se întoarcă, deși cei ma mulți investesc banii pe care îi câștigă în țară.

Ei sunt de fapt cel mai mare investitor pe care îl are România: românii care lucrează în străinătate. Dacă luați investițiile lor și conturile din bănci, veți constata că anual, și în cei mai proști ani, au trimis acasă 5-6 miliarde de Euro. Deci arătați-mi anul în care noi am avut 6 miliarde de euro investiții străine. Nu. Românii sunt cel mai mare investitor din țara lor“, a conchis Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel