Tânăr cu sindrom Down dat jos, împreună cu toată familia sa, din avionul cu care călătorea la Roma, imediat după îmbarcare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Leonardo L., în vârstă de 31 de ani, suferă de sindromul Down și s-a simțit rău înainte de a se îmbarca în zborul Qatar Airways Phuket-Doha. A fost dat jos din avion împreună cu toată familia. "Vom da în judecată compania“, afirmă tatăl băiatului, care crede că este vorba despre discriminare.

Marea pasiune pentru zbor a lui Leonardo Lotti, în vârstă de 31 de ani, care suferă de sindromul Down, s-ar putea să se fi stins în timpul zborului spre casă. A fost o odisee amară și dureroasă cea care s-a abătut asupra lui. La întoarcerea din vacanța petrecută în Cambodgia și Thailanda, s-a îmbarcat în Phuket, împreună cu familia sa, într-un avion al Qatar Airways, mai întâi spre Doha și apoi spre Roma. A fost nevoit să coboare imediat din avion, împreună cu tatăl său, Fabrizio Lotti, proprietar al stațiunii balneare La Capannina di Piombino, cu mama sa, Sabrina Gamberoni, și cu un prieten, Angelo Bruschi.

Tânăr cu sindrom Down dat jos, împreună cu toată familia sa, din avionul cu care călătorea la Roma, imediat după îmbarcare

 

Odiseea lui Leonardo, pentru care avocata Cristina Pozzi din Forlì a depus o plângere împotriva companiei aeriene din Qatar și a transmis un raport către Enac, organismul care supraveghează sectorul aviației civile, a început pe 5 martie, când familia Lotti s-a îmbarcat în avionul cu destinația Doha. Dar, cu cinci minute înainte de decolare, Leonardo are o criză de vomă.

"Stewardesele au venit și au spus că va veni un medic, dar în schimb ne-au spus să coborâm din avion fără nicio explicație, ne-au luat cărțile de îmbarcare și pașapoartele, ni le-au luat din mână, apoi ne-au escortat afară din aeroport, înmânându-ne bagajele cu viteza luminii, fără niciun fel de asistență exterioară și spunându-ne că trebuie să ne rezervăm alte bilete pentru un alt zbor", povestește Fabrizio Lotti.

Leonardo, bolnav de inimă și fragil, care plânge, fără să-și dea pace pentru ceea ce s-a întâmplat: "Este numai vina mea", repetă el. Atât de mult încât se ascunde în baie pentru că tatăl său aproape că îl certase în primul zbor.

„Nu vrem milă, ci dreptate“

 

Între timp, în dimineața de după ce a fost coborât din avion, Leonardo a fost dus la o clinică din Phuket: "Medicii au certificat că Leonardo nu avea nimic și că poate zbura în siguranță", povestește Fabrizio. Nu avea covid, atunci de ce a fost aruncat din avion? Pentru că are sindromul Down? 'Nu vreau să cred asta. Am pus totul în mâinile unui avocat: vom vedea', răspunde Lotti.

Pare destul de clar că el și soția sa, Sabrina, duc acum o bătălie nu atât pentru despăgubiri pentru prejudiciul financiar suferit, cât pentru fiul lor: "Nu vrem milă, ci dreptate. Suntem mândri de Leonardo", zâmbește Fabrizio. 

Deși are această dizabilitate, a fost îngrijitor, apoi chelner, apoi pictor, iar acum lucrează în stabilimentul balnear al familiei. O viață normală, cu pasiuni precum zborul, gătitul și navigația. Cerul și marea, sentimentul de libertate, lipsa de limite. După dezamăgirea suferită în zborul Phuket-Roma, în această vară Leonardo a decis deja că se va aventura pe mare propulsat de vânt și de pânze, iar "de data aceasta nimeni nu-i va putea spune să coboare de pe barca viselor și dorințelor sale", conchide tatăl Fabrizio. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel