Tablou celebru de 2 milioane de euro, furat în pandemie din Marea Britanie, a fost găsit în România

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Tablou celebru de 2 milioane de euro, furat în pandemie din Marea Britanie, a fost găsit în România  / Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Tablou celebru de 2 milioane de euro, furat în pandemie din Marea Britanie, a fost găsit în România / Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Un tablou în valoare de două milioane de euro, furat în 2020 de la o galerie de artă din Oxford și descoperit în România, a fost restituit autorităților judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române și citate de Agerpres, tabloul în cauză este o operă semnificativă realizată de Salvator Rosa și poartă titlul „O coastă stâncoasă cu soldați care studiază un plan”. Conform sursei SkyNews, pictura datează de la sfârșitul anului 1640 și este evaluată la aproximativ două milioane de euro.

 

Un bărbat susține că l-a cumpărat de la o persoană care ar fi murit

 

Poliția Română a identificat tabloul în cadrul unei investigații privind infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare de bani, într-un dosar penal gestionat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov. Acesta a fost descoperit pe teritoriul României, unde ar fi fost implicat într-o tranzacție pe piața neagră.

Un bărbat de 42 de ani din Ilfov ar fi sunat la poliție și a anunțat că deține pictura. Acesta a fost audiat de polițiști în calitate de martor și ar fi declarat conform unor surse din anchetă că ar fi cumpărat tabloul de la o persoană care a decedat între timp. Tabloul ar fi fost cumpărat la un preț mult mai mic decât valoarea sa reală.

„Un amator care a furat ca să se afle în treabă. Practic e imposibil să le vinzi în condițiile în care cumpărătorul poate să se și bucure de el. E unul dintre maeștrii picturii europene cu un preț de vânzare de ordinul milioanelor”, spune Pavel Șușură, critic de artă la Antena 3 CNN. 

Din cercetările efectuate a reieșit că tabloul face parte din lotul de opere furate în noaptea de 14 martie 2020, dintr-o galerie de artă din Oxford, Marea Britanie. Alte două tablouri sustrase în aceeași noapte încă nu au fost recuperate. Valoarea totală a celor trei opere de artă se ridică la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

Pe baza unei ordonanțe a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, tabloul a fost restituit autorităților judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la data de 28 decembrie 2023. Dosarul a fost ulterior înaintat către unitatea de parchet, pentru continuarea procedurilor legale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel