Străinii se vor putea angaja mai ușor în România. Guvernul schimbă legea privind viza de lungă ședere 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
vietnamezi_frontiera
vietnamezi_frontiera

Străinii care vor să se angajeze în România vor avea viața mai ușoară. 

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, extinderea de la 60 de zile la 180 de zile a termenului în care străinii pot solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la data obţinerii avizului de angajare.

Conform unui comunicat al Executivului, ordonanţa de urgenţă modifică mai multe acte normative în domeniul străinilor.

Actul normativ aprobat prevede posibilitatea de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare la oricare dintre formaţiunile teritoriale pentru imigrări ale Inspectoratului General pentru Imigrări.

De asemenea, ordonanţa mai prevede extinderea, de la 60 de zile prevăzute în prezent, la 180 de zile, a termenului în care străinul poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă, de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare, precum şi extinderea termenului de soluţionare, de către Centrul Naţional de Vize, a cererilor pentru eliberarea vizelor pentru angajare în muncă, de la 10 zile prevăzute în prezent, la 20 de zile, mai menţionează sursa citată. 

Străinilor din România le poate fi retras dreptul de ședere dacă sunt violenți și o persoană obține ordin de restricție

 

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, prin care instanţa de judecată are posibilitatea de a retrage temporar dreptul de şedere în România a cetăţeanului străin împotriva căruia s-a emis un ordin de protecţie.

Instanţa va putea institui măsura din oficiu, la cererea procurorului sau a victimei.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 6 aprilie, a fost citită în plen de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de plen de luni.

Străinul va putea trimite bani pentru copil, chiar dacă este expulzat din România

 

Potrivit actului normativ iniţiat de un grup de deputaţi PNL şi USR, retragerea temporară a dreptului de şedere în România nu este obligatorie, fiind lăsată la aprecierea instanţei, în funcţie de natura şi gravitatea faptelor, împrejurările cauzei şi persoana agresorului. Măsura devine executorie odată cu emiterea ordinului şi nu este suspensivă de executare prin formularea căii de atac. Organul de executare este Poliţia Română, respectiv Inspectoratul General pentru Imigrări.

Textul propus prevede că dacă străinul are un copil din afara căsătoriei cu cetăţeanul român, acesta va fi obligat în continuare să ofere întreţinere şi pe durata interdicţiei temporare de a se afla pe teritoriul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel