Stoltenberg: NATO nu se implică direct în conflict, dar va sprijini Ucraina să recupereze teritoriile ocupate

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri anexarea ''ilegală şi ilegitimă'' de către Rusia a patru regiuni din Ucraina şi a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict, transmite AFP.

"Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii'', a declarat el într-o conferinţă de presă la Bruxelles, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Aceste regiuni sunt Ucraina, la fel cum Crimeea (anexată în 2014 de Moscova) este Ucraina", a spus el. ''Aliaţii nu vor recunoaşte niciodată aceste teritorii ca făcând parte din Rusia''.

''Monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia (...) şi i-am transmis foarte clar Rusiei că vor exista consecinţe grave dacă armele nucleare vor fi folosite împotriva Ucrainei", a avertizat el.

Jens Stoltenberg a rămas evaziv atunci când a fost întrebat despre cererea de "aderare accelerată" a Ucrainei la NATO, anunţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

''Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă", a spus el. Dar o decizie privind aderarea trebuie să fie aprobată "în unanimitate" de toate cele 30 de ţări membre, a spus secretarul general.

El a subliniat, de asemenea, refuzul Alianţei Atlantice de a se implica direct în conflictul dintre Ucraina şi Rusia.

De asemenea, a dat asigurări că aliaţii îşi vor apăra infrastructura strategică după sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică, în apele internaţionale din largul insulei daneze Bornholm.

Jens Stoltenberg îl va primi sâmbătă, la sediul NATO din Bruxelles, pe premierul danez Mette Frederiksen.

Vladimir Putin acuză Occidentul că încearcă să destrame Rusia şi să formeze state mai mici 

 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat, vineri, naţiunile occidentale, în discursul rostit cu ocazia anexării a patru regiuni din sud-estul Ucrainei, că vrea să destrame Rusia şi să formeze naţiuni mai mici, liderul de la Kremlin denunţând "ordinea mondială unipolară" dominată de Statele Unite.

"După destrămarea Uniunii Sovietice, Occidentul a decis că noi trebuie să suportăm ordinele sale. În 1991, Occidentul credea că Rusia nu îşi va reveni, că Rusia nu se va relansa după acea lovitură. În anii 1990, am avut o perioadă îngrozitoare, dar Rusia a rezistat atunci, a devenit mai puternică şi şi-a ocupat locul bine-meritat", a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde şi postului Sky News.

"Dar acum Occidentul caută noi oportunităţi să ne lovească şi au visat mereu să ne destrame statul în naţiuni mai mici care să se lupte unele cu altele. Occidentul are standarde duble, chiar triple. Occidentul nu vrea să accepte că există o ţară atât de mare în lume, cu un teritoriu atât de mare, cu bogăţii naturale şi resurse, cu oameni care nu pot şi nu vor să accepte ordinele nimănui. Noi vom continua să ne apărăm valorile", a subliniat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a oficializat vineri anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, o acţiune contestată de Naţiunile Unite şi de statele occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel