Specialiștii în sănătate avertizează: Șase ore de somn sunt cele mai periculoase

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Specialiștii în sănătate avertizează: Șase ore de somn sunt cele mai periculoase / Foto: Unsplash
Specialiștii în sănătate avertizează: Șase ore de somn sunt cele mai periculoase / Foto: Unsplash

Un expert în sănătate alarmați, profesorul Matthew Walker, autorul cărții "Why We Sleep", atrage atenția asupra pericolelor somnului insuficient, indicând că șase ore de somn pe noapte pot fi extrem de periculoase pentru sănătate.

În timp ce dormitul este recunoscut ca esențial pentru sănătatea fizică și mentală, există încă tendințe culturale care glorifică lipsa de somn, considerând-o uneori un simbol al productivității sau al rezistenței.

Profesorul Walker a subliniat într-un interviu acordat în emisiunea The Joe Rogan Experience că machismul somnului, adică atitudinea de a face o virtute din faptul că nu dormi suficient, poate avea consecințe grave asupra sănătății.

 

Numărul de ore de somn recomandat este de peste 7 ore pe noapte

 

El a menționat că bărbații care dorm între cinci și șase ore pe noapte pot avea niveluri de testosteron comparabile cu cele ale unei persoane cu 10 ani mai în vârstă, afectând astfel virilitatea, forța musculară și performanța sexuală.

"Numărul de persoane care pot supraviețui cu șase ore de somn sau mai puțin fără a prezenta vreo afecțiune, rotunjit la un număr întreg și exprimat ca procent din populație, este zero", a avertizat profesorul Walker.

Desigur, nevoile individuale de somn pot varia, dar majoritatea adulților sănătoși se bucură de beneficii semnificative atunci când dorm între șapte și nouă ore pe noapte. Lipsa somnului poate duce la îmbătrânire prematură, afectarea funcției cognitive, slăbirea sistemului imunitar și creșterea riscului pentru diverse afecțiuni medicale.

De asemenea este foarte importantă și perioada în care ne odihnim.

 

Riscurile pe care le au persoanele care stau treze între orele 22.00 și 4.00 dimineața 

 

Kristen Holmes, expert în sănătate și director la firma de antrenament WHOOP, a emis o avertizare cu privire la riscurile asociate stării de veghe între orele 22:00 și 4:00 dimineața, subliniind consecințele masive asupra sănătății și fertilității.

În cadrul podcastului The Diary of a CEO, Holmes a evidențiat impactul negativ al lipsei de somn regulat, comparând acei indivizi cu lucrătorii în ture. Starea de veghe în această perioadă, de două ori pe săptămână, timp de 25 de zile pe an, a fost descrisă ca echivalentul lucrului în ture și a fost asociată cu perturbarea circadiană, un factor care poate contribui la diverse probleme de sănătate.

Holmes a subliniat că munca în ture este considerată cancerigenă de către Organizația Mondială a Sănătății și că acești indivizi se expun riscurilor crescute de cancer, boli cardiovasculare, disfuncții metabolice, probleme de fertilitate și tulburări psihiatrice. Perturbarea circadiană afectează ritmurile biologice ale organismului și poate declanșa o gamă variată de afecțiuni medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel