Specialiștii avertizează că Spania va avea cea mai mare inflație alimentară din UE 

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Inflația alimentară în Spania atinge cote alarmante. Unele alimente înregistrează scăderi de preț, în timp ce altele devin tot mai scumpe. 

Inflația alimentară continuă să fie o preocupare majoră în Spania, cu prețurile alimentelor într-o ascensiune constantă. Potrivit datelor recente publicate de INE, în aprilie, prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au crescut cu 0,7% față de luna anterioară, înregistrând astfel o creștere de 4,7% în comparație cu aceeași perioadă din 2023. Cu toate acestea, există unele excepții notabile în creșterea prețurilor, deoarece 14 alimente au scăzut în preț în ultimul an.

Previziunile specialiștilor 

 

Printre aceste alimente se numără diverse uleiuri, pizza gata preparată, leguminoase, legume proaspete, alimente pentru copii și lapte, toate înregistrând scăderi semnificative de preț. De asemenea, produse lactate precum budinca de orez, cremă, flanuri, smoothie-uri și smântână proaspătă, conservele de fructe și alte alimente precum untul, fructele de mare congelate, făina, nucile și ceaiul au înregistrat scăderi în preț.

Cu toate acestea, unele alimente au devenit semnificativ mai scumpe în ultimul an, cu uleiul de măsline conducând în topul creșterilor, fiind cu 68,1% mai scump decât acum un an. Alte alimente, cum ar fi sucurile de fructe, fructele proaspete, cartofii și carnea de miel, au înregistrat, de asemenea, creșteri substanțiale de preț.

Citește și: Chiriile în Spania, tot mai scumpe și mai greu de găsit. Analiștii vorbesc de o "criză", mai ales în orașele mari

Prognozele pentru viitor nu sunt optimiste, cu inflația alimentară estimată să crească în lunile următoare, în special pentru alimentele procesate. Se estimează că acestea vor înregistra creșteri în medie de 4,9% anul acesta și de 3,3% în 2025. În plus, alimentele proaspete sunt și ele afectate de creșterea prețurilor, cu o diferență de 5% față de acum un an, scrie El Mundo. 

Spania se pregătește să fie una dintre țările europene cu cea mai mare inflație alimentară, conform previziunilor pentru trimestrele următoare. Cu o estimare de 3,7%, țara se află pe locul trei în UE, doar după Malta și Grecia, ceea ce reprezintă o provocare serioasă pentru familiile spaniole și economia în general.

-----------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel