Spania, restricții dure în mai multe regiuni, sub amenințarea unui al treilea val de coronavirus

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai multe comunități autonome, inclusiv Andaluzia, Madrid și Aragon, înăspresc, de luni, restricțiile de circulație  pentru a face față unei creșteri a infecțiilor, odată cu încheierea sărbătorilor de iarnă, care amenință propagarea unui al treilea val de coronavirus.

Cu aproape 2 milioane de cazuri de la debutul pandemiei, Spania se teme de un al treilea val al temutului coronavirus, care ar putea izbucni după sărbătorile de iarnă. Guvernele pregătesc noi seturi de restricții care ar putea cuprinde toată harta țării, începând cu Madrid, unde mai mult de jumătate de milion de cetățeni din 18 zone de sănătate de bază și cinci municipalități din regiune vor avea interdicție să intre și să părăsească arealul începând de luni, exceptând cazurile justificate.

O decizie care a fost comunicată de ministrul sănătății, Enrique Ruiz Escudero, care a profitat de ocazie pentru a solicita Delegației Guvernului să monitorizeze respectarea măsurilor într-un mod „mai puternic”, potrivit EFE.

Cu o ușoară creștere a cazurilor (incidența cumulată la 14 zile este de 369 de cazuri la 100.000 de locuitori), consilierul de la Madrid a indicat că acest lucru va crește în mod previzibil din cauza sărbătorilor de Crăciun, deși este încă prematur să vorbească despre un nou val de covidul. De asemenea, a confirmat că există nouă cazuri pozitive ale variantei britanice B.1.1.7 a coronavirusului în regiune și că alte treizeci sunt în studiu.

Limitarea celui de-al treilea val și a răspândirea tulpinei britanice a virusului

 

În Andaluzia, unde au fost înregistrate 1.237 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, Consiliul a ordonat închiderea perimetrală a opt municipalități din Campo de Gibraltar, la care se adaugă și decizia de a limita populația din El Peñón timp de paisprezece zile, decretat de Guvernul Gibraltar în fața unei creșteri „îngrijorătoare” a infecției. Consilierul andaluz al președinției, Elías Bendodo, a cerut guvernului central să construiască un „paravan de protecție” și să consolideze controalele pentru a preveni intrarea noii tulpini de covid-19 prin Gibraltar care să declanșeze un al treilea val în Andaluzia și Spania.

Aragon este un alt teritoriu care pune mai multe limitări mobilității, astfel încât luni va reveni la faza 3, ceea ce implică închiderea tuturor unităților neesențiale la ora 20:00, menținerea închiderilor perimetrice ale provinciilor și a regiunii și reducerea anumitor capacități.

Situația din Castilla y León a forțat să fie luate măsuri suplimentare, în acest caz în Segovia, care va reveni la nivelul de alertă covid 4 mâine din cauza deteriorării datelor sale din ultimele săptămâni. Există 289 de noi infecții în întreaga comunitate, cu Segovia în frunte (71) și există un total de 220 de focare active, care leagă 2.073 de cazuri.

Procesul de vaccinare continuă

 

Situația epidemiologică continuă să se înrăutățească și în Catalonia, unde în ultimele 24 de ore au existat aproape 2.000 de infecții noi și 51 de decese, iar riscul de creștere crește cu 25 de puncte într-o singură zi și se ridică la 368.

Există, de asemenea, mai multe infecții în Comunitatea Valenciană (1.098 infecții noi), Insulele Baleare (807 în ultimele două zile) și Țara Bascilor, a căror rată de pozitivitate a atins 7,3% în ultimele ore, cifră care nu a fost înregistrată de la mijlocul lunii noiembrie. De asemenea, cresc în Navarra (103), Asturias (79) Cantabria (peste o sută) sau Insulele Canare (149), printre altele.

Pe de altă parte, procesul de vaccinare își continuă cursul pe toate teritoriile, deși numai Madrid s-a plâns indirect că nu are mai multe doze, deoarece Serviciul de Sănătate din Madrid are capacitatea de a vaccina „mult mai mulți oameni”, Potrivit lui Escudero, care a comunicat, de asemenea, că va semna un acord cu clinicile stomatologice din regiune, astfel încât aceștia să poată efectua teste rapide de antigen pe cetățeni gratuit, atâta timp cât nu prezintă simptome.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel