Spania. Regiunea Catalonia elimină restricțiile impuse pe timp de noapte: "Avem cifre mai bune decât cele așteptate"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
spania_catalonia_restictii
spania_catalonia_restictii

Catalonia va elimina restricțiile impuse pe timp de noapte. Decizia vine în contextul în care regiunea spaniolă a stabilit un nou record săptămânal de infecții cu coronavirus, cu peste 200.000 de cazuri, de două ori mai mult decât în momentul introducerii restricției.

Regiunea Catalonia, din nord-estul Spaniei, va ridica vineri starea de alertă pe timp de noapte. Decizia a fost luată luni de către comitetul consultativ Covid-19 al guvernului catalan, care a luat în considerare o încetinire recentă a ratei de creștere a infecțiilor cu coronavirus raportate, precum și cifrele scăzute de spitalizare.

Însă experții în domeniul sănătății avertizează împotriva eliminării prea devreme a restricțiilor, într-un moment în care transmiterea este încă îngrijorător de ridicată, transmite publicația El Pais.

Restricțiile au fost impuse pe 24 decembrie

 

Restricția de circulație între orele 01.00 și 06.00 a fost introdusă pe 24 decembrie, în mijlocul sărbătorilor de Iarnă, când cazurile au crescut vertiginos. Experții au remarcat că cel de-al șaselea val al coronavirusului, alimentat de tulpina omicron, foarte contagioasă, nu s-a încheiat încă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Patrícia Plaja, declarase deja săptămâna trecută că autoritățile regionale ar putea ridica starea de alertă dacă cifrele privind coronavirusul vor urma tendințele așteptate. La momentul respectiv, cazurile crescuseră cu 11% în ultimele șapte zile, semnificativ mai puțin decât vârfurile de 80% și 95% din decembrie.

Situația epidemiologică a Cataloniei este, de fapt, mai gravă acum decât atunci când a fost introdusă starea de asediu în ajunul Crăciunului, în încercarea de a limita contagiunea într-un moment de interacțiune socială crescută. Atunci, numărul de persoane diagnosticate pozitiv era mai puțin de jumătate din cel din prezent.

Potrivit departamentului de sănătate catalan, în perioada de șapte zile cuprinsă între 7 și 13 ianuarie s-au înregistrat 200.000 de noi infecții. Aceasta este cea mai mare cifră de la începutul pandemiei, în martie 2020, și mai mare decât cele 138.000 de cazuri diagnosticate între 31 decembrie și 6 ianuarie. Cazurile au crescut cu 36% în perioada de șapte zile și este posibil ca multe alte infecții să nu fie raportate acum că kiturile de testare la domiciliu sunt disponibile pe scară largă în farmacii.

"Am văzut cifre mai bune decât cele așteptate"

 

"În ultimele zile am văzut cifre mai bune decât cele așteptate, dar acestea nu s-au consolidat. Acum se mișcă în ritmul așteptat", a declarat Enric Álvarez, expert în previziuni privind pandemiile și membru al grupului de cercetare de la departamentul de biologie computațională și sisteme complexe (Biocom-SC) al Universității Politehnice din Catalonia.

Dar guvernul regional, care este responsabil de propriul răspuns la coronavirus, consideră că eliminarea restricțiilor este justificată, printre altele, de rata scăzută de spitalizare în comparație cu valurile anterioare alimentate de tulpina delta. Potrivit ultimelor cifre publicate luni de departamentul de sănătate catalan, există 2.617 pacienți spitalizați cu Covid-19, cu 114 mai mulți decât cu o zi înainte. Dintre aceștia, 522 se află la terapie intensivă, cu șase mai mulți decât duminică.

Catalonia are în vigoare și alte restricții

 

Localurile de noapte rămân închise și există o limită de 10 persoane pentru întâlnirile sociale. Unitățile de alimentație publică pot funcționa doar la 50% din capacitatea interioară, în timp ce această cifră este de 70% pentru evenimentele sportive și culturale.

Josep Maria Argimon, șeful departamentului de sănătate din Catalonia, a declarat luni că încetinirea recentă a creșterii numărului de cazuri de șapte zile este o veste bună, dar a făcut apel la prudență. "În ultimele zile am încetinit, deși nu într-un ritm foarte mare", a declarat el în timpul unei vizite la compania farmaceutică Hipra din Girona.

"Trebuie să fim foarte prudenți în această săptămână și să vedem dacă atingem vârful valului sau nu. Săptămâna aceasta va fi esențială din acest punct de vedere."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel