Spania. PROTEST de AMPLOARE. 45.000 de OAMENI în STRADĂ

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Zeci de mii de persoane au manifestat astăzi la Madrid la chemarea dreptei şi extremei drepte împotriva şefului guvernului socialist Pedro Sanchez, acuzat că "a trădat" Spania dialogând cu separatiştii catalani, relatează France Presse.

Purtând steaguri spaniole şi pancarte pe care scria "Stop Sanchez", ei s-au adunat în Piaţa Colon din centrul Madridului, cu două zile înainte de deschiderea marţi a procesului istoric a doisprezece foşti lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017.

Convocată de Partidul Popular (PP, dreapta) şi liberalii Ciudadanos, cărora li s-au alăturat partidul de extremă dreapta Vox şi mai multe formaţiuni radicale de extremă dreaptă precum Falanga, această mobilizare a avut cuvântul de ordine "Pentru o Spanie unită, alegeri acum".

Fostul prim-ministru socialist francez Manuel Valls, candidat la primăria Barcelonei sprijinit de Ciudadanos, a participat de asemenea.

"Timpul guvernului Sanchez s-a terminat", a declarat înainte de începerea manifestaţiei numărul unu al PP Pablo Casado.

Partidele PP, Ciudadanos şi Vox - care recent s-au aliat în Andaluzia (sud) şi pe care sondajele le arată în măsură să formeze o majoritate la nivel naţional - îi reproşează lui Sanchez dialogul cu separatiştii catalani. Sanchez le-a acuzat că reprezintă o "Spanie în alb-negru ce îşi propune doar să meargă înapoi".

Aceste trei partide, care îl acuză pe Sanchez că a cedat "şantajului" separatiştilor catalani, şi-au chemat susţinătorii să iasă în stradă după ce guvernul a dat undă verde în această săptămână prezenţei unui "raportor" independent pentru a facilita un viitor dialog între partidele politice catalane.

În ciuda acestei concesii, guvernul şi separatiştii catalani, care i-au permis lui Sanchez să ajungă la putere în iunie şi de care el are absolută nevoie pentru a-i fi adoptat bugetul, s-au acuzat reciproc vineri că au rupt dialogul.

În caz de respingere a bugetului, Sanchez ar putea fi forţat să convoace alegeri anticipate înainte de terminarea legislaturii în 2020.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel