Spania. Procesul asasinării lui Valerică, amânat de restricțiile pandemiei de coronavirus. „El Paletas“ rămâne în libertate

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

José Torres, cunoscut în Spania ca „El Paletas”, suspectat de uciderea românului Valerică Giurgiuveanu, rămâne liber după ce instanța a decis amânarea procesului său pentru crimă ca urmare a stării de urgență decretată în Spania pentru combaterea coronavirusului.

Spaniolul de 27 de ani originar din localitatea Alguazas este acuzat că în noaptea de Revelion dintre 2017 și 2018 a împușcat mortal un bărbat român de 49 de ani, pe Valerică Giurgiuveanu, un lucrător sezonier.  José Torres, cunoscut în Spania ca „El Paletas” este în libertate, după ce a fost eliberat de sub arest preventiv după ce judecătorul care se ocupa de caz a uitat să semneze prelungirea mandatului de arestare la începutul acestui an, potrivit La Opinion de Murcia.

José Torres fusese arestat preventiv și acuzat de uciderea prin împușcare a vecinului său din localitatea menționată mai sus, un bărbat român pe nume Valerică Giurgiuveanu. Crima a avut loc în noapte de 31 decembrie 2017, iar Torres și-a recunoscut fapta imediat după încătușare, dar a spus că l-a împușcat pentru a se apăra.

„Nu am vrut să ucid pe nimeni, doar să-i sperii și să mă apăr. Românii au vrut să-mi violeze fiica", a spus spaniolul la acea vreme în fața jurnaliștilor.

Ar fi amenințat că îi violează fiica de 6 ani

 

Torres îl acuza pe fiul lui Valerică Giurgiuveanu, cu care avusese o discuție cu câteva ore înainte de crimă din cauza unui incident rutier, că a vrut să o calce cu mașina pe fiica sa în vârstă de 6 ani. După intervenția poliției, părea că spiritele s-au calmat și fiecare a plecat la casa lui, dar la câteva ore după aceea Torres s-a dus înarmat cu un pistol la locuința vecinilor săi români și în, urma altor discuții aprinse, l-a împușcat mortal pe tatăl tânărului român cu care s-a certat.

În dimineața zilei următoare, pe 1 ianuarie 2018, Torres a fost arestat de Garda Civilă spaniolă, iar în încercarea de a justifica fapta sa, după ce a recunoscut crima, acesta a spus că vecinii săi români aveau intenția de a o viola pe fiica lui și că voia doar să-și apere familia.

Judecătorii de la instanța din Molina de Segura l-au plasat atunci sub arest preventiv pe Torres, iar procuratura l-a trimis în judecată, cerând instanței să-l condamne pe Torres la 23 de ani de închisoare. Procesul se află încă în curs de desfășurare, dar mandatul de arestare preventivă a spaniolului a expirat la începutul acestui an fiindcă judecătorul a uitat să semneze prelungirea acestuia, iar criminalul se află acum din nou în libertate. Cu toate acestea, el nu poate părăsi țara și i s-a retras pașaportul.

Procesul pentru uciderea lui Valerică Giurgiuveanu avea să înceapă astăzi, 23 martie, dar a fost amânat până pe 3 aprilie, potrivit La Opinion de Murcia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel