Spania. Premierul Pedro Sanchez anunță creșterea salariului minim, în contextul în care țara se confruntă cu o inflație crescută

Liviu Ludovic / 02 sep, 08:43

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat, miercuri, că intenționează să abordeze o creștere "imediată" a salariului minim interprofesional (SMI), până la finalul anului, pentru a continua să avanseze în angajamentul electoral, de a atinge până la sfârșitul legislaturii 60% din salariul mediu. 

Pedro Sanchez a amintit că societatea spaniolă a făcut "un efort mare în ultimul an", iar acum are nevoie "de o etapă nouă și mai bună" la care "reprezentanții politici trebuie să contribuie" pentru a o face posibilă, potrivit publicației Diarimes.

Totodată, premierul spaniol a promis că va lucra pentru a consolida redresarea economică și a o face "să ajungă la buzunarele spaniolilor sub forma mai multor locuri de muncă, salarii mai bune și pensii decente".

"Cred că împreună, guvernul, executivul, legislativul și actorii sociali, trebuie să facem tot posibilul pentru ca recuperarea să fie cât mai echitabilă posibil”. Premierul a reamintit că "nu va exista o redresare economică totală dacă nu vorbim de o redresare echitabilă, dacă nu va atinge toate straturile societății noastre. Nimeni nu poate fi lăsat în urmă".

Inflație majoră în toată Europa. Banii nu mai au valoare

 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să ajungă la 2,7% în luna aceasta.

Creşterea inflaţiei în zona euro în august se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare de două cifre, cu un avans 15,4%, în timp ce preţurile la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,7%, cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 2%, iar preţurile la servicii au crescut cu 1,1%.

Cu toate acestea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 1,6% în august, de la 0,9% în iulie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a urcat până la 1,6%, de la 0,7%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană anunţă modificarea ţintei de inflaţie

 

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 septembrie.

Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie "mai mică, dar apropiată de 2%", care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.

Tensiunile generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă, atât Banca Centrală Europeană (BCE) cât şi Rezerva Federală a SUA (Fed), Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0