Spania. Lanţ uman după moartea prin asfixiere cu nitraţi a milioane de peşti

Spania. Lanţ uman după moartea prin asfixiere cu nitraţi a milioane de peşti
Spania. Lanţ uman după moartea prin asfixiere cu nitraţi a milioane de peşti

Zeci de mii de persoane au format sâmbătă un lanţ uman pe ţărmul Mării Minore, o lagună sărată din Murcia, în sud-estul Spaniei, unde mai multe tone de peşte au murit ca urmare a poluării cu nitraţi folosiţi în agricultură, informează AFP.

Imaginile cu peştii morţi ca urmare a lipsei de oxigen cauzate de această poluare au apărut în toată presa spaniolă şi au traumatizat opinia publică.

Linii uriaşe de localnici ţinându-se de mână, cărora li s-au alăturat turişti, mulţi îmbrăcaţi pentru plajă, s-au format de-a lungul plajei Alcazares, care se întinde pe şase kilometri de-a lungul ţărmului lagunei, care are o lungime de 73 km.

Organizatorii au estimat numărul participanţilor la 70.000.

„A fost o demonstraţie de doliu pentru moartea animalelor ... am vrut ca oamenii să le ceară într-un fel sau altul iertare pentru barbaria la care i-am supus”, a declarat pentru AFP Jesus Cutillas, unul din organizatori.

„De zile întregi am asistat la moartea a milioane şi milioane de peşti şi doare să vedem toate aceste morţi inutile”, a spus el.

 

Principala cauză a lipsei de oxigen este deversarea în lagună a sute de tone de nitraţiObiectivul acestei acţiuni a fost „să ne arătăm hotărârea pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, a explicat Jesus Cutillas.

Mulţi participanţi erau în negru, în timp ce alţii afişau pancarte pe care se putea citi "SOS Mar Menor" (SOS Marea Minoră).

Potrivit oamenilor de ştiinţă, principala cauză a lipsei de oxigen este deversarea în lagună a sute de tone de nitraţi folosiţi ca îngrăşăminte pentru agricultura intensivă, care favorizează dezvoltarea algelor ce sufocă ecosistemul acvatic, fenomen numit eutrofizare.

 

Au fost strânse între 4,5 şi 5 tone de peşte

 

Luni, a şaptea zi a dezastrului ecologic, oficialii regionali informau că au fost strânse între 4,5 şi 5 tone de peşte, dar sâmbătă cantitatea de peşte şi alge marine colectate a fost de 15 tone.

„Cele 15 tone de peşti morţi şi biomasă (scoase de pe ţărm) arată că acesta este cu adevărat un dezastru ecologic şi o urgenţă. Avem nevoie de ajutor imediat pentru ecosistem", a scris pe Twitter primarul oraşului Cartagena din apropiere, Noelia Arroyo.

Ministrul pentru tranziţia ecologică, socialista Teresa Ribera, care a vizitat laguna miercuri, a acuzat guvernul regional, condus de Partidul Popular (de dreapta), că a închis ochii la practicile agricole ilegale din câmpia Cartagena, o zonă extinsă unde se practică agricultura intensivă.

Organizaţiile de fermieri susţin însă că respectă cu stricteţe legislaţia de mediu.

 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy