Spania. Guvernul intenționează să convoace alegeri anticipate

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Guvernul socialist minoritar spaniol intenţionează să anunţe convocarea de alegeri legislative anticipate în urma înfrângerii sale aşteptate la votul de miercuri din parlament asupra proiectului de buget, din cauza refuzului Madridului de a negocia autodeterminarea Cataloniei, transmite Reuters, citând surse politice.

Două mici formaţiuni catalane pro-independenţă, pe ale căror voturi guvernul minoritar se bazează pentru a trece proiectele legislative, şi-au menţinut până acum refuzul ferm cu privire la proiectul de buget.

Ele s-au declarat deschise la negocieri până la votul asupra bugetului dacă guvernul se angajează să poarte un dialog în privinţa dreptului la autodeterminare al Cataloniei, interzis însă de Constituţia Spaniei.

Ministrul bugetului, Maria Jesus Montero, a declarat în parlament că guvernul 'nu va ceda şantajului' legat de buget. 'Dacă vreţi autodeterminare, vă pot spune că nu va exista buget', a declarat Maria Jesus Montero, avertizând că regiunea va pierde ceea ce ea a numit un buget generos.

Potrivit surselor din guvern şi din Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), ziua scrutinului nu a fost încă stabilită, dar data cea mai probabilă este 14 aprilie, urmată de 28 aprilie, dat fiind că premierul Pedro Sanchez vrea ca alegerile să aibă loc cât mai curând posibil pentru ca votanţii cu orientare de stânga să poată fi mobilizaţi împotriva riscului de revenire al putere a dreptei.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, lider în sondajele de opinie

 

PSOE conduce în sondajele preelectorale, cu circa 30% din intenţiile de vot, în timp ce principalele două partide de centru-dreapta (Partidul Poporului, conservator, şi Ciudadanos, liberal) adună împreună peste 30%.

În Andaluzia, regiunea cea mai populată, acestea i-au înlăturat de la putere pe socialişti anul trecut cu ajutorul formaţiunii de extremă dreapta Vox.

Tensiunile se află la cote înalte între Madrid şi Barcelona cu atât mai mult cu cât prima zi a dezbaterilor cu privire la buget a coincis cu începutul procesului în care 12 lideri separatişti catalani sunt judecaţi pentru implicarea lor în tentativa eşuată de independenţă a Cataloniei din 2017.

'Dacă nu va exista un buget, nu va fi din vina partidelor catalane pro-independenţă, ci pentru că voi credeţi că veţi profita de pe urma unor alegeri anticipate', a acuzat Ferran Bel, de la partidul catalan PDeCat, adresându-se guvernului.

Şeful guvernului regional catalan, Quim Torra, care a asistat la Madrid la deschiderea procesului, pe care l-a numit 'un atac împotriva democraţiei şi a drepturilor omului', a declarat pentru presă că autodeterminarea pe calea unui referendum trebuie să facă parte din orice dialog cu Madridul.

Într-un mesaj pe Twitter, Pedro Sanchez a afirmat că se aşteaptă ca atât deputaţii de dreapta, cât şi cei pro-independenţă să voteze împotriva proiectului de buget. 'Şi unii, şi ceilalţi vor acelaşi lucru: o Catalonie divizată şi o Spanie divizată', a scris şeful guvernului.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel