Restricții în Madrid. S-a ajuns la un ACORD între cele două guverne

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

După câteva zile de tensiune politică în mijlocul crizei grave de sănătate a celui de-al doilea val de coronavirus, guvernul spaniol și guvernul regional din Madrid au ajuns la un acord, notează site-ul elnacional.cat.

În aceste condiții, măsurile recomandate de ministerul spaniol al sănătății vor fi aplicate în capitala spaniolă. Dar nu numai acolo.

La ședința din această după-amiază, a fost încheiat un acord pentru stabilirea unor criterii uniforme atunci când se aplică restricții în municipalitățile spaniole de peste 100.000 de locuitori, așa cum a cerut președintele din Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Pentru localităţile cu mai puţini locuitori, comunitățile autonome vor lua decizii cu privire la posibile restricții. Desigur, acest acord va trebui dezbătut și aprobat miercuri în Consiliul Interteritorial pentru Sănătate, deoarece afectează restul regiunilor Spaniei. 

 

Măsurile, aplicate în oraşele cu peste 100.000 de locuitori

 

Ședința grupului Covid-19, alcătuit din oficiali din Madrid și guvernul central, a durat aproximativ două ore. După cum a confirmat ministrul sănătății Salvador Illa într-o conferință de presă, el însuși va propune comunităților „acțiuni coordonate în domeniul sănătății publice”. În termeni practici, aceasta va însemna criterii uniforme privind restricțiile de mobilitate, contactele sociale, nivelurile de ocupare și consolidarea capacității. Acest lucru s-ar aplica tuturor municipalităților cu peste 100.000 de locuitori, cu o incidență cumulată de 14 zile a Covid-19 de peste 500, cu o rată de test PCR pozitivă de peste 10% și o ocupare a unității de terapie intensivă în comunitatea autonomă de peste 35% . Detaliile specifice vor fi anunțate.

Ministrul sănătății a explicat că în cadrul ședinței de astăzi a menținut contactul cu toți miniștrii regionali ai sănătății pentru a explica această măsură și a găsit „semne favorabile” că acordul va fi adoptat. Dacă va fi adoptat, a afirmat el, va fi „o veste bună”, deoarece va însemna că a fost posibil să „pună în aplicare” recomandările ministerului în Comunitatea Madrid, precum și în alte teritorii. Citind între rânduri, Illa părea să admită că aceasta era o concesie făcută pentru a ajunge la un acord cu privire la aplicarea măsurilor vitale Covid-19 necesare în capitala Spaniei, notează elnacion.cat.

Dacă această măsură primește aprobarea reuniunii interteritoriale de sănătate, Illa asigură că va intra în vigoare „imediat” imediat ce regiunile vor accepta acordul.

Potrivit guvernului regional de la Madrid, atât administrațiile de stat, cât și cele regionale „au fost de acord să continue negocierea criteriilor tehnice privind măsurile de restricționare a mobilității și a activității în fața evoluției pandemiei”. Mâine, însăși Comunitatea Madrid va apăra aceste criterii comune în timpul ședinței interteritoriale, precum și propunerea de a efectua teste PCR la plecări prin aeroportul Madrid Barajas și de a consolida testele centrate pe serviciile de tren.

 

Reducerea tensiunilor

 

Cea mai recentă întâlnire dintre guvernul spaniol și Comunitatea Madrid a ajuns la un acord după mai multe eșecuri - inclusiv întâlnirea de luni între ministrul spaniol Illa și omologul său din Madrid, Enrique Ruiz Escudero. Scopul a fost să îndrepte lucrurile, după zile de tensiuni crescânde, dar nu a avut succes. Statul era reticent să preia controlul asupra situației și să intervină în guvernul autonom de la Madrid. În cele din urmă, Illa a trebuit să cedeze lui Ayuso pentru a determina administrația regională să aplice restricții întregii capitale spaniole.

Din punct de vedere legal, nu este necesar ca toate guvernele autonome să fie de acord, deși ar fi „de dorit” din punct de vedere politic, indică Guvernul, care aminteşte că şi în alte ocazii au existat consilieri care s-au abținut de la alte decizii luate de Consiliul interteritorial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel