Spania. Comunitatea românească din Calahorra își ia rămas bun de la Ioan Buda, muncitorul mort în explozia de la stația de biodiesel

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Spania. Comunitatea românească din Calahorra își ia rămas bun de la Ioan Buda, muncitorul mort în explozia de la stația de biodiesel
Spania. Comunitatea românească din Calahorra își ia rămas bun de la Ioan Buda, muncitorul mort în explozia de la stația de biodiesel

Numeroase rude și prieteni ai sudorului decedat în explozia de la fabrica de biodiesel și-au luat ultimul rămas bun de la acesta în cadrul unei ceremonii la biserica ortodoxă din zonă.

Comunitatea românească din Calahorra l-a condus pe ultimul drum în această dimineață pe Ioan Buda, unul dintre cei doi sudori care au murit în explozia de joia trecută de la fabrica de biodiesel a firmei Inițiative Bioenergetice, transmite presa locală spaniolă.

Rudele, prietenii și apropiații celui decedat și-au luat un ultim rămas bun în cadrul unei ceremonii care a avut loc în biserica ortodoxă pe care comunitatea românească din localitate o are lângă calea Cidacos.

Ca și la înmormântarea partenerului său Álvaro Alegría de sâmbătă, familia victimei a fost foarte susținută de numeroasele persoane care au venit la biserică pentru a-și arăta dragostea și sprijinul în aceste momente dificile. Ioan Buda, în vârstă de 40 de ani, avea doi copii minori, de 12 și 14 ani.

 

Motivele exploziei, încă necunoscute

 

Incendiul a izbucnit ieri, cu câteva minute înainte de unu după-amiaza, din motive încă necunoscute. Pompierii din Comunitatea Autonomă și Consiliul Local Logroño au încercat încă de la început să împiedice răspândirea flăcărilor, ținând cont că este și o instalație deosebit de sensibilă din cauza naturii materialelor depozitate.

În zona exploziei sunt patru rezervoare cu o capacitate de aproximativ 400 de metri cubi fiecare. Două dintre aceste rezervoare conțineau biodiesel, adică un produs finit, și alte două țiței, materie primă pentru producerea combustibilului. Unul dintre aceste două rezervoare de petrol este cel care a explodat, provocând moartea celor doi muncitori. În plus, deflagrația a produs și fisuri și scurgeri în cele trei depozite alăturate.

Este acel amestec de biodiesel și țiței care produce flăcările care încă continuă. Unele flăcări a căror stingere va dura încă multe ore, potrivit serviciilor de urgență.

 

Dacă ar exploda „unda de șoc ar putea ajunge la catedrală”

 

Dar cea mai mare îngrijorare, după cum a explicat José Fermín Galilea, șeful Protecției Civile, este că flăcările ajung la două depozite „aproape, dar nu adiacente”. Unul de metanol, de 1.800 de metri cubi, și altul de metilat de aproximativ 400 de metri cubi. Ambele sunt produse foarte explozive. După cum a explicat grafic unul dintre muncitori, dacă ar exploda „unda de șoc ar putea ajunge la catedrală”.

Astfel, lucrărilor de stingere s-au alăturat și un grup de 23 de gardieni civili din unitatea NRBC, specialist în tratarea produselor explozive sau a riscurilor chimice. La ora locală 18:20, aceștia au reușit să acceseze interiorul uzinei pentru a proceda la identificarea muncitorilor morți, după cum a raportat Guvernul din La Rioja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel