Spania are în vedere interzicerea călătoriilor de Paște: „Am salvat deja Crăciunul și nu a fost prea bine!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Comunitatea Valenciană, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Țara Bascilor, Navarra, La Rioja au optat pentru menținerea închiderii perimetrale a teritoriilor lor în perioada Sărbătorilor Pascale. Comunitatea Madrid nu este de acord cu aceste restricții.

În această situație, guvernele autonome ale comunităților adiacente Madridului, cum ar fi Castilla-La Mancha sau o destinație favorită a locuitorilor din Madrid, precum Comunitatea Valenciană, l- au avertizat pe executivul Isabel Díaz Ayuso că, dacă nu permit călătoria, locuitorii din Madrid nu vor putea călători.

„Dacă Madridul nu închide granițele și închide restul, nu vor mai putea pleca, dar idealul este acordul din conferința interteritorială. Dacă suprapunem un al patrulea val, punem viața oamenilor în pericol, ceea ce nu este o prioritate pentru orice guvern responsabil. Am salvat deja Crăciunul și nu a mers prea bine”, a declarat astăzi vicepreședinta valenciană, Mónica Oltra, care a anunțat că închiderea perimetrului care este în vigoare pe teritoriul ei va fi extinsă la toate comunitățile în așteptarea Paștelui.

 

A nu face aceleași greșeli cum sau făcut de Crăciun

 

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a guvernului Castilla-La Mancha, Blanca Fernández, a adresat un mesaj direct: „Vă rog, perimetrarea împiedică plecarea cetățenilor din acele comunități autonome care au o incidență mai mare decât altele și din acele regiuni care au o populație mare și pot afecta pe alții și pot complica datele. Asta poate costa vieți”.

Aceste apeluri sunt produse după ce Comunitatea Madrid s-a desprins în ultimele zile de ceea ce mai multe comunități apără în Consiliul interteritorial de a nu permite mișcările între comunități. Potrivit unor surse regionale și experți, este vorba de a nu face aceleași greșeli cum sau făcut de Crăciun, care au provocat al treilea val.

 

„Închiderile masive fără o strategie” nu au oprit răspândirea virusului

 

Guvernul de la Madrid așteaptă să cunoască evoluția pandemiei pentru a face mai mulți pași spre ridicarea restricțiilor. Pe de o parte, Comunitatea Madrid este una dintre puținele - alături de Insulele Canare, Insulele Baleare și Extremadura - care nu își păstrează teritoriul închis. 

Potrivit lui Ayuso, „închiderile masive fără o strategie” nu au oprit răspândirea virusului și a adăugat că „nu poate fi ignorat faptul că turismul și recuperarea turismului sunt o piatră de temelie pentru redresarea economică a Spaniei”.

 

Consensul național

 

La rândul său, Xunta de Galicia a preferat să nu se poziționeze, dar a solicitat să existe o poziție de „consens” între toate comunitățile și minister. Cu toate acestea, consilierul său pentru Sănătate, Julio García Comesaña, a cerut „prudență” atunci când iau mai multe măsuri. În ceea ce privește închiderea perimetrului, el a subliniat că „în acest moment se află în faza deschiderii treptate” a teritoriilor interioare.

„Prudență” este ceea ce solicită și Guvernul din Navarra, care nu are semne că ar propune deschiderea teritoriului sau relaxarea înainte de Săptămâna Mare. 

 

„Nu va fi Paște”

 

Poziția comună apărată de alte guverne regionale este tocmai aceea de a menține închiderile perimetrale.

Guvernul Basc: „Nu va fi Paște, închiderea perimetrului nu va fi ridicată”

Vicepreședintele, Josu Erjoreka, a subliniat că nu a perceput „nicio intenție” de a deschide Euskadi în Săptămâna Mare.

De asemenea, este adevărat că ar trebui să existe o singură strategie în toată țara, adică unele comunități să nu decidă să se deschidă, iar altele să rămână închise.

„Avem nevoie de o poziție în Săptămâna Mare, iar guvernul trebuie să o conducă”, a cerut președintelui Castiliei și Leonului, Alfonso Fernández Mañueco. Un apel similar a fost lansat ieri de la Junta de Extremadura.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel