Spania. Afacere românească, ocolită de clienți: „Nimeni nu vine din cauză că suntem români“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O familie de români tocmai a deschis o afacere în Plaza Pedro Monteagudo din Ourense, Spania. Dar, în ciuda eforturilor lor, și a ofertelor, terasa lor rămâne goală zi de zi. Între timp, pentru a obține o masă în barul de vizavi, unii oameni s-au așezat chiar pe bancă pentru a aștepta să intre.

Doi români au deschis un bar - Majestic - în urmă cu două săptămâni în Plaza Pedro Monteagudo și, de atunci, în ciuda promovării pe rețelele de socializare și a diverselor oferte pe care le-au oferit, niciun client în afara prietenilor sau cunoștințelor lor nu s-a așezat pe terasa acestuia.

Barul împarte spațiul cu un alt local care, în fiecare dimineață și după-amiază, este plin.  Poziția sa privilegiată într-o zonă pietonală îi oferă un flux mare de clienți, pe care aceștia îl atribuie "anilor petrecuți în această piață". Cu toate acestea, mesele localului românilor de vizavi rămân goale, iar atât proprietarul acestuia, cât și mediatorul român Puiu Costache, consideră că ar putea fi "o chestiune de prejudecată pentru că sunt români", potrivit La Region.

Spania. Afacere românească, ocolită de clienți, în timp ce la vecini e plin

 

Familia lui Miguel, proprietarul noului local, s-a mutat în Spania în urmă cu câțiva ani: "Am venit aici de curând, strângeam bani în România pentru că mi s-a părut cea mai bună metodă de a asigura o farfurie de mâncare pe masă", explică el. Astfel, a gestionat chiria pentru următorii cinci ani și a cheltuit 10.000 de euro pe renovări, dar regretă că "dacă situația continuă așa, va trebui să închid în curând, este nesustenabil". Deși au luat în calcul și alte variante de închiriere, "am ales acest loc pentru că piața are multă atmosferă, deși nu am beneficiat încă de nimic", regretă el.

În ciuda faptului că terasele celor două baruri sunt situate la câțiva metri distanță, "oamenii au ajuns să aștepte pe băncile publice pentru a elibera un loc, în timp ce mesele noastre au rămas goale în tot acest timp", explică proprietarul Magestic. Puiu Costache este un mediator român și lucrează adesea pentru a ajuta comunitatea sa din Ourense. În acest caz, el subliniază că va merge la Pedro Monteagudo pentru a vorbi cu proprietarii barului de vizavi, deoarece, după spusele sale, "se face o vânătoare de vrăjitoare". Costache afirmă că "nimeni nu vrea să meargă acolo doar din cauza reputației pe care o au românii în materie de droguri, prostituție și furt de portofele".  

„Nimeni nu vine din cauza reputației pe care o au românii pentru droguri, prostituție“

 

Mai mult, "în noul bar se caută ospătari și bucătari - pentru a-i angaja legal - dar nimeni nu vrea să meargă acolo" și regretă că acest lucru ar putea fi din cauza originii proprietarilor. De asemenea, el subliniază că "poliția merge de trei sau patru ori pe zi la unitate, pentru verificări, chiar dacă este goală".

Pe de altă parte, alte întreprinderi din zonă nu cred că ceea ce se întâmplă în piață poate fi numit rasism, "pare a fi o chestiune de clienți fideli", deși menționează, de asemenea, că "sunt străini și este posibil ca oamenii să nu aibă încredere în ei".  Miguel, proprietarul, spune că "nu ne luăm de nimeni, dar este adevărat că oamenilor le este frică. Nu se poate ca toți românii să aibă aceeași reputație".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel