Spania a trimis alte 14 generatoare electrice în Ucraina, paralizată complet de bombardamentele rușilor

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Guvernul spaniol a anunţat sâmbătă că a trimis alte 14 generatoare electrice în Ucraina, unde atacurile ruse împotriva infrastructurilor energetice au lăsat numeroşi ucraineni fără curent electric şi fără apă caldă în pragul iernii, informează AFP.

"(Vineri), noi am trimis un nou pachet de 14 de generatoare, înainte de începerea iernii care se arată a fi foarte aspră şi foarte dificilă în Ucraina", a anunţat şeful diplomaţiei spaniole, Jose Manuel Albares, în marja Adunării Parlamentare a NATO, la Madrid.

Guvernul ucrainean a cerut vineri "sprijin suplimentar" din partea Uniunii Europene, estimând că aproape jumătate din infrastructurile energetice ale Ucrainei au devenit nefuncţionale din cauza loviturilor ruse masive ce le-au vizat de la începutul lui octombrie, în timp ce primele ninsori au căzut joi peste această ţară.

Madridul anunţase deja pe 19 decembrie trimiterea a cinci generatoare electrice în Ucraina.

Spania va trimite de asemenea 30 de ambulanţe suplimentare, precum şi întăriri poliţiste pentru a ajuta autorităţile ucrainene să ancheteze asupra unor posibile crime de război pe teritoriul său, a adăugat Albares, potrivit Agerpres.

Aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei este paralizat

 

Raiduri rusești cu rachete și drone au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Shmyhal, citat de BBC. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce temperaturile scad sub zero grade, iar capitala Kiev se confruntă cu prima zăpadă de iarna aceasta.

Un oficial din Kiev a avertizat că orașul ar putea avea toată rețeaua electrică închisă.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică. Iar în discursul său video de vineri seară, Zelenski a declarat că „situația dificilă a aprovizionării cu energie persistă într-un total de 17 regiuni și în capitală”, dar a adăugat că au existat „mult mai puține opriri de urgență” în timpul zilei, deoarece lucrătorii din industria energetică s-au grăbit să restabilească energia.

„Din păcate, Rusia continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile și critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este dezactivat”, a declarat vineri premierul Denis Shmyhal într-o conferință de presă.

Mykola Povoroznyk, adjunctul șefului administrației din Kiev, a declarat că orașul „se pregătește pentru diferite scenarii, inclusiv pentru o oprire completă” a sistemului.

El nu a spus ce s-ar întâmpla în cazul în care rețeaua se va opri complet, dar oficialii au declarat că nu iau în considerare evacuarea niciunui oraș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel