SpaceX, deținută de Elon Musk, a lansat Starship, cea mai mare și puternică rachetă. Centrul de control, după câteva minute: "credem că am pierdut nava"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Starship, nava SpaceX
Starship, nava SpaceX

SpaceX, compania deținută de Elon Musk, a lansat racheta Starship de la baza din Texas. Lansarea a avut loc la ora 15.03, ora României.

Noua generație a navei spațiale Starship a lui Elon Musk s-a bucurat de o a doua lansare de test "incredibil de reușită" în această după-amiază, în ciuda faptului că a pierdut contactul cu controlul de la sol - la șapte luni după ce primul zbor al navei spațiale s-a încheiat cu un dezastru exploziv.

Zborul de testare fără echipaj al navei SpaceX - care este legată de un propulsor Super Heavy de două ori mai puternic decât racheta care a dus oamenii pe Lună - a decolat sâmbătă, la scurt timp după ora 15.00, ora României.

Cu toate acestea, centrul de control al misiunii a pierdut contactul cu nava spațială după opt minute din cele 90 de minute de încercare, în timp ce aceasta se apropia de marginea atmosferei terestre. Imaginile video transmise în direct pe X, fostul Twitter, par să arate o explozie în momentul în care racheta se afla la 148 km deasupra Pământului.

John Insprucker, inginerul SpaceX, vorbind într-o transmisiune în direct pe rețeaua de socializare X a lui Musk, a declarat: "Am pierdut datele de la a doua etapă... s-ar putea să fi pierdut a doua etapă", citat de Daily Mail.

Centrul de control al nave Starship, după lansare: "credem că am pierdut nava" 

 

Testul a avut loc la doar șapte luni de la prima călătorie din aprilie, în care nava a explodat la patru minute după decolare. Cu toate acestea, compania salută zborul de testare ca fiind "incredibil de reușit", deoarece a văzut modulul finalizând separarea "la cald", atât de importantă, de racheta de propulsie.

Nava a fost încărcată cu 4.500 de tone metrice  de propulsie înaintea zborului, care a decolat de la baza Starbase a SpaceX din Golful Mexic, lângă Boca Chica, Texas.

A decolat la ora 15.03.05, ora României - sau imediat după ora 7.00 în Texas - în aplauze uriașe din partea controlului misiunii. Jumătate de minut mai târziu se deplasa deja cu o viteză de peste 500 km/h. În două minute, propulsorul și nava spațială combinate se deplasau cu peste 3.300 km/h și se aflau la peste 40 km în aer. La trei minute după decolare, propulsorul s-a separat cu succes de modulul principal, care va transporta pasagerii într-un zbor real.

Booster-ul a explodat 30 de secunde mai târziu în ceea ce a fost numit "dezasamblare rapidă neprogramată", conform descrierii normale a SpaceX pentru o explozie - dar Starship a continuat în atmosfera suborbitală la viteze de peste 24.000 kmh. 

Starship ar putea duce oamenii pe Lună

 

Speranțele au fost mari pentru zborul de testare după ce, în aprilie, în timpul călătoriei inaugurale a Starship, racheta a reușit să se ridice de la sol - înainte de a exploda la patru minute după decolare, în ceea ce firma a catalogat drept o "dezasamblare rapidă neprogramată".

Obiectivul de atunci a fost de a ajunge la 90 de mile în atmosferă înainte de a se prăbuși în Oceanul Pacific; de data aceasta, planul rămâne același, cu scopul de a ateriza chiar lângă coasta Hawaii după o scurtă perioadă de timp de "coasting".

Elon Musk - președintele, directorul general și directorul tehnic al companiei - preconizează că Starship va deveni modelul emblematic al firmei pentru ceea ce speră că va conduce în cele din urmă la o întoarcere pe Lună și, în cele din urmă, la zboruri spre Marte. 

El o vede transportând până la 100 de persoane pe Marte, potrivit scriitorului Walter Issacson, care și-a publicat recent biografia miliardarului. 

Dar, înainte de a face acest lucru, 400ft trebuie să facă ceea ce primul său zbor nu a putut face - și ceea ce al doilea poate că nu a reușit să facă: să atingă marginile atmosferei terestre fără să explodeze în bucăți.

O transmisiune în direct a fost lansată pe X, fostul Twitter, care este deținut tot de Musk, cu avertismentul: "Deși nu se întâmplă într-un laborator sau pe un stand de testare, acesta este absolut un test. Ceea ce facem astăzi va furniza date neprețuite pentru a 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel