Soldații ucraineni se confruntă cu un nou adversar: tranșeele noroioase

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Soldații ucraineni se confruntă cu un nou adversar: tranșeele noroioase
Soldații ucraineni se confruntă cu un nou adversar: tranșeele noroioase

Străbătându-se marți prin noroiul gros, Petro, un soldat ucrainean săpat nu departe de pozițiile rusești din Donbas, a povestit cu nonșalanță cum unitatea sa a fost nevoită să folosească găleți pentru a curăța tranșeele pline de apă.

"Suntem mai mult sau mai puțin bine, dar este puțin mai greu acum din cauza ploii și a unui îngheț ușor. Este o mlaștină. S-a uscat un pic astăzi...", a declarat bărbatul de 35 de ani, încălzindu-se într-o baracă din apropierea tranșeelor.

"Este în regulă, rezistăm", a adăugat el, râzând.

Ploaia abundentă și scăderea temperaturilor fac condițiile și mai sumbre de-a lungul liniilor de front, unde zeci de mii de ucraineni și ruși se înfruntă în timp ce războiul, aflat acum în cea de-a zecea lună, se transformă în iarnă.

 

Ucraina dorește să mențină inițiativa pe câmpul de luptă, chiar dacă condițiile sunt din ce în ce mai dificile

 

Încurajată de recucerirea orașului Kherson din sudul țării de la Rusia în această lună, Ucraina dorește să mențină inițiativa pe câmpul de luptă, chiar dacă condițiile din ce în ce mai dificile îngreunează manevrele ușoare și menținerea căldurii pentru trupe.

Într-o locație din partea de sud a Donbasului, în sud-estul Ucrainei, soldații au arătat agenției Reuters pozițiile noroioase unde locuiesc. Armata a declarat că locația exactă nu ar trebui să fie dezvăluită.

În pofida condițiilor grele, un tanc ucrainean a reușit cu ușurință să meargă cu viteză pe o pistă noroioasă înainte de a deschide focul asupra unei ținte rusești.

Donbasul, o regiune puternic industrializată și parțial ocupată de Moscova, cuprinde provinciile Donețk și Luhansk, pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, le-a declarat anexate, pământ rusesc.

Regiunea, care include orașul Mariupol, distrus la Marea Azov, și orașele mai mici Sievierodonetsk și Lysychank, a fost locul unora dintre cele mai aprige lupte din timpul războiului.

 

Încetinirea câmpului de luptă

 

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că condițiile nefavorabile ale iernii vor oferi atât forțelor Kievului, cât și celor ale Moscovei, o șansă de recuperare.

"Iarna va încetini orice activitate pe câmpul de luptă pentru toate părțile ... Este benefic pentru toate părțile. Veți avea parte de odihnă", a declarat el într-un interviu.

El a prezis, totuși, că Ucraina va ieși puternică din această pauză, întărită de miile de soldați care sunt antrenați în Marea Britanie.

Unii analiști militari au declarat că se așteaptă ca Ucraina să încerce să mențină presiunea asupra forțelor rusești pe parcursul iernii pentru a le împiedica să se instaleze și să se stabilească.

Vremea de iarnă va favoriza probabil armata ucraineană, a scris pe Twitter Jack Watling, analist la Royal United Services Institute, cu sediul la Londra.

El a spus că pozițiile de luptă ucrainene tind să fie bine întreținute, uscate și calde, iar soldații au haine călduroase.

Rușii recent mobilizați, în schimb, nu aveau experiența sau abilitățile necesare pentru a opera pentru perioade lungi de timp pe teren și, în cea mai mare parte, nu primiseră îmbrăcăminte de iarnă, a spus Watling.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la aliații membri să promită mai mult ajutor de iarnă pentru Kiev, în cadrul unei reuniuni a alianței militare de la București, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel