Societățile care au angajați străini, luate la verificat: Firmă din Cluj, amendată pentru primirea nelegală la muncă a unor camerunezi

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O firmă din Cluj a fost amendată cu 45.000 de lei pentru că a primit la muncă, fără forme legale, cetăţeni din Camerun.

'Reprezentanţii unei societăţi comerciale din judeţul Cluj au fost sancţionaţi la sfârşitul săptămânii trecute cu amendă în valoare de 45.000 lei, pentru primirea la muncă fără forme legale a trei cetăţeni din Camerun. Pe numele a doi străini au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile. Activitatea de prevenire şi combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a poliţiştilor de imigrări din Cluj, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislaţiei în domeniul migraţiei', se arată într-un comunicat transmis, luni, de Serviciul de Imigrări al judeţului Cluj.

Firmă din Cluj, amendată pentru primirea nelegală la muncă a unor camerunezi

 

În cazul a doi dintre străini a fost luată măsura revocării dreptului de şedere. 'La data de 28 ianuarie, poliţiştii de imigrări din Cluj, în urma acţiunilor întreprinse, au identificat fără forme legale la o societate comercială de pe raza de competenţă trei persoane (două femei şi un bărbat), cu vârste cuprinse între 25 şi 36 de ani, din Camerun, care nu aveau aviz de muncă. În cauză a fost luată măsura sancţionării societăţii cu amendă în valoare totală de 45.000 lei, iar ca urmare a acestei sancţiuni, societatea nu va mai putea obţine avize de muncă pentru străini în următoarele 6 luni“, mai spune IGI într-un comunicat.

De asemenea, în cazul a doi dintre străini a fost luată măsura revocării dreptului de şedere, fiind emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile. Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, se mai arată în comunicat. 

În luna decembrie, executivul a stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2023, număr similar celui din  2022. Decizia Guvernului a avut în vedere acoperirea deficitului de forţă de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcţiilor, în restaurante, protecţie şi pază, transporturi rutiere de mărfuri, comerţ etc., având în vedere că acesta nu poate fi acoperit de lucrătorii români, dar şi pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Încă 100.000 de lucrători străini pe piaţa forţei de muncă în anul 2023



"Măsura adoptată de Guvern a fost fundamentată pe datele Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), conform cărora, până la data de 14 septembrie 2022, din contingentul de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, stabilit prin HG nr. 132/2022, la nivelul IGI au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detaşare, dar şi datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora, în perioada ianuarie - iulie 2022, 344.540 locuri de muncă au fost declarate vacante de angajatori", se menţionează în comunicatul MMSS.

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie - iulie 2022, 10.839 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe privind forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, iar Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin structurile sale teritoriale, a eliberat adeverinţe pentru 189.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, când 5.359 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 67.835 locuri de muncă vacante.

De asemenea, în perioada ianuarie - septembrie, au fost 78.402 de contracte de muncă active înregistrate de angajatori români pentru salariaţi cetăţeni ai unor state din afara Uniunii Europene sau state membre ale Spaţiului Economic European, respectiv ai Confederaţiei Elveţiene.

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi poate fi suplimentat, tot prin hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel