Sentință în cazul româncei acuzată că a ucis un preot celebru, în Franța

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au luat o decizie cu privire la cazul crimei comise de Luminița Zamfira Solcan. Femeia a ajuns la Spitalul de Psihiatrie „Pădureni – Grajduri” după ce l-a ucis pe părintele Roger, liderul spiritual al comunității de la Taizé din Franța.

Sentință în cazul româncei acuzată că a ucis un preot celebru, în Franța. Judecătorii din Iași au decis ieri ca Luminița Zamfira Solcan (51 de ani) să rămână internată la Spitalul de Psihiatrie „Pădureni – Grajduri”, informează BZI.ro.

„Instanța admite sesizarea formulată de judecătorul delegat la Compartimentul de executări penale din cadrul Judecătoriei Iași, de verificare a măsurii de siguranță a internării medicale a bolnavei Luminița Zamfira Solcan, în prezent internată în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță «Pădureni – Grajduri». Menține măsura de siguranță a internării medicale”, au precizat judecătorii ieșeni. Decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Luminița Zamfira Solcan, acuzată că a ucis un preot în Franța

 

Pe data de 16 august 2005, Luminița Solcan l-a ucis pe preotul Roger, liderul spiritual al comunității din Taizé, care a murit pe loc, din cauza leziunii suferite, iar ieșeanca a fost imobilizată de martori și predată oamenilor legii. Mai apoi, pe 12 noiembrie 2007, Curtea de Apel Mâcon a constatat că femeia nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei, medicii diagnosticând-o cu schizofrenie paranoidă. Din acest motiv s-a dispus internarea ei în Spitalul de Psihiatrie din Dijon (Franța).

Ulterior, în 2011, ieșeanca acuzată că l-a ucis pe părintele Roger a fost adusă la Iași, după ce Curtea de Apel București a admis cererea formulată de mama femeii, de a o transfera din Spitalul de Psihiatrie din Dijon, în unitatea medicală similară din Iași, după ce ieșeanca a fost înjunghiată în spitalul francez de o colegă de cameră.

A câștigat la CEDO împotriva statului Român

 

În urmă cu câteva luni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis în parte acțiunea formulată de Luminița Zamfira Solcan împotriva Statului Român: „Instanța obligă statul pârât să îi achite reclamantei, în termen de 3 luni, suma de 6.000 de euro – daune morale”, au afirmat magistrații europeni.

Luminița Solcan a dat în judecată Statul Român în 2014, pe motiv că autoritățile ar fi încălcat Drepturile Omului. Așadar, ieșeanca s-a plâns că se află de mai mulți ani în Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță „Pădureni – Grajduri” și că autoritățile i-au interzis să participe la înmormântarea propriei mame. De-a lungul ultimilor ani, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis în repetate rânduri menținerea internării medicale în cazul Luminiței Solcan. Aceasta a solicitat, prin intermediul avocatului, să fie lăsată să meargă acasă, cu tratament medical de specialitate. Însă judecătorii ieșeni au considerat că Luminița Solcan nu poate fi pusă în libertate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel