Şeful spionilor danezi, acuzat de divulgare de secrete de stat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Procurorul de stat al Danemarcei a declarat vineri că l-a pus sub acuzare pe şeful suspendat al unităţii de informaţii externe a ţării pentru divulgare de informaţii foarte clasificate. 

Lars Findsen, care a negat anterior orice învinuire, a fost acuzat că a transmis secrete de stat unui număr de şase persoane, între care doi jurnalişti, în decurs de 16-17 luni, a anunţat procuratura.

În ianuarie, fostul ministru al apărării Claus Hjort Frederiksen a declarat că a fost acuzat preliminar în temeiul aceleiaşi secţiuni a legii. Ulterior, parlamentarii au refuzat să-i ridice imunitatea parlamentară dlui Frederiksen, iar cazul împotriva lui nu a mai înregistrat progrese. La acea vreme, el a spus că nu va gândi niciodată să facă ceva care ar putea dăuna Danemarcei sau intereselor Danemarcei.

Acuzaţiile precise nu au fost făcute publice, dar dl Frederiksen a sugerat presei locale că se bazează pe declaraţii publice făcute de el despre un acord secret de supraveghere dintre Danemarca şi Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA).

Şeful spionilor danezi, acuzat de divulgare de secrete de stat

 

Vineri, procurorul de stat a declarat că Lars Findsen ar putea fi condamnat la până la patru ani de închisoare în baza acuzaţiilor, dintre care unele fac parte dintr-o secţiune a codului penal care include trădarea. Dl Findsen, care în ianuarie a numit acuzaţiile "complet nebuneşti", nu a comentat imediat vineri, iar avocatul său a confirmat doar învinuirile.

Lars Findsen a fost arestat şi suspendat din serviciu în decembrie anul trecut împreună cu alţi trei actuali şi foşti angajaţi ai celor două agenţii de informaţii ale ţării. A fost eliberat din arest în luna februarie. Celelalte persoane fuseseră eliberate mai devreme. Majoritatea audierilor legate de cazuri s-au desfăşurat cu uşile închise.

O instanţă va decide dacă urmărirea dlui Findsen va continua, a transmis procuratura, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel