Şeful poliţiei slovace DEMISIONEAZĂ după ce a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere

Eduard Pascu |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Şeful poliţiei slovace Peter Kovarik a anunţat că va demisiona în septembrie în urma acuzaţiilor de abuz de putere, devenind al treilea titular al postului care renunţă din cauza urmăririi penale, relatează AFP.

"Am luat această decizie pentru că de-a lungul întregii mele cariere profesionale am făcut eforturi de a ameliora fiabilitatea poliţiei şi nu pot să păstrez acest post într-un moment în care mă confrunt cu o urmărire în justiţie", a explicat Kovarik, transmite Agerpres.

Săptămâna trecută, un procuror regional l-a pus sub acuzare pe Peter Kovarik pentru abuz de putere şi obstrucţionarea justiţiei în legătură cu o anchetă poliţienească. Kovarik respinge aceste acuzaţii.

El a fost numit în funcţie în 2020 după demisia predecesorului său Milan Lucansky. Acesta, acuzat că a luat mită, s-a sinucis mai târziu în închisoare.

Predecesorul lui Lucansky, Tibor Gaspar, a fost şi el obligat să demisioneze în urma alegaţiilor potrivit cărora relaţiile sale în lumea politică au împiedicat o anchetă imparţială asupra uciderii, în martie 2018, a jurnalistului Jan Kuciak, care făcea o anchetă asupra unor cazuri de corupţie care implicau înalte personalităţi.

Tibor Gaspar, care se confruntă cu acuzaţii de corupţie, se află în prezent în detenţie.

Sub conducerea lui Kovarik poliţia a început să scoată la iveală cazuri de corupţie la scară mare, implicând în principal responsabili cu funcţii de răspundere numiţi de partidul aflat înainte la putere, Smer-SD.

Ministrul de interne Roman Mikulec a afirmat că Peter Kovarik este nevinovat şi i-a salutat decizia, "gestul unui slujitor al statului".

Zuzana Petkova, preşedinta ONG-ului Stop Corruption, a estimat că demisia consecutivă a trei şefi ai poliţiei "nu întăreşte cu siguranţă încrederea populaţiei în poliţie, ci dimpotrivă".

"Pe de altă parte, după uciderea lui Jan Kuciak, am asistat la un proces de curăţenie în sânul poliţiei şi asta este o evoluţie pozitivă", a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel