Șeful ONU imploră tot globul să ajute cele 33 de milioane de persoane strămutate din cauza unui muson din Pakistan. Numărul morților a ajuns la 1.100

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Șeful ONU imploră tot globul să ajute cele 33 de milioane de persoane strămutate din cauza unui muson din Pakistan. Numărul morților a ajuns la 1.100 / Foto: Unsplash
Șeful ONU imploră tot globul să ajute cele 33 de milioane de persoane strămutate din cauza unui muson din Pakistan. Numărul morților a ajuns la 1.100 / Foto: Unsplash

Cea mai mare parte a Pakistanului este literalmente sub apă, deoarece ploile torențiale și inundațiile au scufundat o treime din țară, ucigând peste 1.100 de persoane, inclusiv 380 de copii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel urgent către comunitatea internațională pentru a oferi un sprijin de 160 de milioane de dolari (136,6 milioane de lire sterline) pentru a ajuta cele 33 de milioane de persoane strămutate, "inundate de suferință" și "confruntate cu un muson pe steroizi".

Țara din sud-estul Asiei a primit deja un ajutor de 1,1 miliarde de dolari (981,354 milioane de lire sterline) de la Fondul Monetar Internațional (FMI), dar experții avertizează că costul devastației ar putea fi mult mai mare.

Potopul istoric, declanșat de ploile musonice neobișnuit de abundente, a distrus case și întreprinderi, infrastructură și culturi. 

 

'Viața este foarte dureroasă aici”

 

În luna august a acestui an, țara a primit cu aproape 190% mai multe ploi, totalizând 390,7 milimetri, decât media din ultimii 30 de ani.

Cea mai afectată a fost provincia Sindh, cu o populație de 50 de milioane de locuitori, care a înregistrat cu 466% mai multe ploi decât media pe 30 de ani.

'Viața este foarte dureroasă aici', a declarat pentru Reuters Hussain Sadiq, un sătean în vârstă de 63 de ani, care se afla într-unul dintre adăposturi împreună cu părinții și cei cinci copii ai săi, adăugând că familia sa 'a pierdut totul'. 

Hussain a spus că asistența medicală a fost insuficientă, iar diareea și febra sunt frecvente în adăpost.

'O treime din țară este literalmente sub apă', a declarat pentru Reuters ministrul schimbărilor climatice Sherry Rehman, descriind amploarea dezastrului, conform Daily Mail.

 

 

Cel puțin 380 de copii se numără printre morți

 

Cel puțin 380 de copii se numără printre morți, a declarat premierul Shehbaz Sharif reporterilor în timpul unei ședințe de informare la biroul său din Islamabad.

'Pakistanul este inundat de suferință', a declarat Guterres într-un mesaj video, în timp ce Națiunile Unite au lansat un apel pentru 160 de milioane de dolari pentru a ajuta această națiune din Asia de Sud. 'Poporul pakistanez se confruntă cu o muson pe steroizi - impactul implacabil al unor niveluri epocale de ploi și inundații'.

Guterres va merge în Pakistan săptămâna viitoare pentru a vedea efectele 'catastrofei climatice fără precedent', a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Acesta a spus că amploarea dezastrului climatic a impus atenția colectivă a lumii.

Aproape 300 de persoane blocate, inclusiv unii turiști, au fost transportate marți pe calea aerului în nordul Pakistanului, a anunțat agenția de stat pentru gestionarea dezastrelor într-un comunicat, în timp ce peste 50.000 de persoane au fost mutate în două adăposturi guvernamentale din nord-vest.

Șeful armatei pakistaneze, generalul Qamar Javed Bajwa, a vizitat valea Swat din nordul țării și a trecut în revistă operațiunile de salvare și ajutorare, afirmând că 'reabilitarea va dura mult, mult timp'.

 

Statele Unite vor oferi 30 de milioane de dolari pentru a sprijini Pakistanului

 

Statele Unite vor oferi 30 de milioane de dolari pentru a sprijini răspunsul Pakistanului la inundații prin intermediul USAID, a anunțat ambasada sa din Islamabad într-o declarație, afirmând că țara este 'profund întristată de pierderile devastatoare de vieți omenești, de mijloace de trai și de locuințe pe întreg teritoriul Pakistanului'.

Potrivit primelor estimări, pagubele provocate de inundații se ridică la peste 10 miliarde de dolari, a declarat guvernul, adăugând că lumea are obligația de a ajuta Pakistanul să facă față efectelor schimbărilor climatice provocate de om.

Pierderile vor fi probabil mult mai mari, a declarat premierul.

Ploile torențiale au declanșat inundații fulgerătoare care s-au prăbușit de pe munții din nord, distrugând clădiri și poduri și spălând drumuri și culturi.

Ministrul pakistanez de externe, Bilawal Bhutto-Zardari, a declarat că sute de mii de oameni trăiesc în aer liber, fără acces la hrană, apă curată, adăpost sau asistență medicală de bază.

 

 

Pakistanul estimează că inundațiile au afectat 33 de milioane de persoane, adică peste 15% din cei 220 de milioane de locuitori ai săi.

 

Guterres a declarat că suma de 160 de milioane de dolari pe care speră să o strângă prin apelul de urgență va asigura 5,2 milioane de persoane cu hrană, apă, canalizare, educație de urgență și sprijin medical.

Sharif a declarat că această sumă de ajutor va trebui "să fie multiplicată rapid", promițând că "fiecare bănuț va ajunge la cei nevoiași, nu va exista niciun fel de risipă".

Sharif s-a temut că devastarea va deraia și mai mult o economie care a fost deja în turbulențe, ceea ce ar putea duce la o penurie acută de alimente și ar adăuga la inflația galopantă, care a ajuns la 24,9% în iulie.

 

Mai mult de două milioane de hectare de terenuri agricole au fost inundate

 

Semănatul grâului ar putea fi, de asemenea, întârziat, a spus el, iar pentru a atenua impactul acestei situații, Pakistanul a purtat deja discuții cu Rusia privind importurile de grâu.

Generalul Akhtar Nawaz, șeful agenției naționale pentru dezastre, a declarat că cel puțin 72 din cele 160 de districte din Pakistan au fost declarate calamitate.

Bhutto-Zardari a declarat că Pakistanul a devenit punctul zero al încălzirii globale.

'Este posibil ca situația să se deterioreze și mai mult, deoarece ploile abundente continuă peste zonele deja inundate de mai mult de două luni de furtuni și inundații', a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel