Șefa de promoție de la Ineu, discurs dur despre școala românească, în fața profesorilor: "Ne-ați învățat cum să fim superficiali" 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

O șefă de promoție din Ineu, județul Arad, a avut un discurs de absolvire care a devenit viral. 

Deși mulți dintre elevi țin să mulțumească tuturor profesorilor deși nu simt asta, de această dată șefa de promoție a liceului din Ineu a avut un discurs foarte dur. Aceasta a criticat sistemul, a ținut să sublinieze că profesorii și școala se laudă atunci când vine vorba despre performanțe, dar nu-și asumă deloc eșecurile, care ajung să fie reproșate elevilor. 

Fata a avut curajul de a spune tot ce a simțit în cei patru ani de liceu, deși pe scenă se aflau toți profesorii și chiar directorul liceului.

"Mă numesc Cociuba Iulia și deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar trei sutimi, iată-mă. Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele. Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validarea academică. Am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit doar cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă din păcate școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi.

Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici. Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituțiilor și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă. Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral.

Astăzi, în fața dumneavoastră îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred. Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp. În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi. Cu bune și cu rele, liceul ne-a unit pentru a avea un scop comun: să absolvim," a spus fata. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel