Se ieftinesc gazele și curentul în Marea Britanie, de la 1 iulie. Plafonul a fost revizuit

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Rishi Sunak - Premierul Marii Britanii (Sursa foto: Agerpres)
Rishi Sunak - Premierul Marii Britanii (Sursa foto: Agerpres)

Britanicii vor avea facturi mai mici la energie electrică de la 1 iulie, după reviziuirea plafoanelor ca urmare a scăderii prețurilor la energie la nivel mondial. 

Totuşi, facturile britanicilor rămân mult mai mari decât înainte de începerea războiului din Ucraina şi a revenirii post-Covid, relatează Le Monde. 

Facturile la energie vor scădea în Marea Britanie de la 1 iulie, după ce autoritatea de reglementare a sectorului, Ofgem, a revizuit plafonul care corespunde preţului plătit de majoritatea britanicilor, în urma scăderii treptate a preţurilor.

Pentru trimestrul de la 1 iulie până la 30 septembrie, "plafonul preţului energiei va fi stabilit la un nivel anual de 2.074 lire sterline [2.390 euro] pentru o gospodărie care utilizează doi combustibili (electricitate şi gaz) şi plăteşte debit direct, pentru a reflecta scăderile recente la preţurile angro la energie", potrivit unui comunicat emis de Ofgem joi, 25 mai.

Guvernul britanic subvenționa diferența 

 

Precedentul plafon anual, datând din aprilie, a fost stabilit la 3.280 de lire sterline (3.780 de euro). În plină iarnă, plafonul ajunsese la 4.279 de lire sterline (4.930 de euro). Guvernul a stabilit o limită de 2.500 de lire sterline (2.880 de euro) la facturile pentru majoritatea gospodăriilor, statul subvenţionând diferenţa, pentru a-i ajuta pe britanici să facă faţă crizei costului vieţii.

"Pentru prima dată de când a început criza mondială a gazelor în urmă cu mai bine de optsprezece luni, preţurile sunt în scădere pentru clienţi", salută Ofgem - care îşi revizuieşte plafoanele la fiecare trei luni -, recunoscând în acelaşi timp că acestea rămân la niveluri istorice ridicate şi că "multe gospodării pot avea în continuare dificultăţi în a le plăti".

Deşi această scădere va atenua oarecum criza costului vieţii, facturile rămân mult mai mari decât înainte de începerea războiului din Ucraina şi a redresării post-Covid. Inflaţia din Marea Britanie este cea mai mare din ţările G7.

Facturile la energie au tras Marea Britanie în jos la nivelul de trai

 

Creşterea facturilor la energie a contribuit major la inflaţie şi la criza puterii de cumpărare în Marea Britanie şi a afectat, de asemenea, întreprinderile. Inflaţia a scăzut la 8,7%, coborând sub pragul de 10% pentru prima dată din august, dar a încetinit mai puţin decât se aşteptau economiştii şi Banca Angliei, mai ales că preţul alimentelor continuă să crească - 19% în aprilie 2023 pe o perioadă de un an, un record în 45 de ani.

Acest lucru ar trebui să încurajeze autorităţile monetare să îşi majoreze în continuare ratele dobânzilor, care au fost deja majorate de douăsprezece ori la rând, şi sunt în prezent la 4,5%.

Estimând că este "încurajator să vedem că piaţa se stabilizează şi preţurile se mişcă în direcţia corectă", directorul executiv al Ofgem, Jonathan Brearley, a rămas prudent în comunicat, spunând că "pe termen mediu este puţin probabil" să "vezi preţurile revenind la nivelurile de dinaintea crizei energetice", relatează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel