Scandal în Marea Britanie, se cer măsuri urgente. Raportul din Parlament arată că Marea Britanie nu e pregătită de Brexit

Bogdan Bolojan / 19 dec 2020, 13:08 Salveaza PDF Comentarii

 Un raport parlamentar britanic a avertizat sâmbătă asupra pregătirii insuficiente a Marii Britanii pentru ieşirea de pe piaţa unică europeană şi din uniunea vamală la 31 decembrie, exprimând îngrijorări legate de perturbările aşteptate în porturi şi de repercusiunile asupra securităţii ţării, transmite AFP.

'Cu numai şapte zile până la sfârşitul perioadei de tranziţie, persistă îngrijorări semnificative', a declarat laburistul Hilaray Benn, preşedintele comisiei care a elaborat documentul.

'Guvernul încă nu este în măsură să le spună cu certitudine companiilor, comercianţilor şi cetăţenilor ce se va întâmpla în toate domeniile afectate de negocieri', a adăugat el.

'Companiile care exportă în Uniunea Europeană se vor confrunta cu mai multă birocraţie, formulare cu care nu sunt obişnuite şi costuri suplimentare începând de la 1 ianuarie indiferent ce se întâmplă', fie că un acord de liber schimb va fi încheiat sau nu, a avertizat el.

Chiar dacă 'au fost realizate progrese', comisia se arată îngrijorată de perturbările din porturi şi îşi exprimă preocuparea în ce priveşte securitatea Regatului Unit, care nu va mai avea acces la bazele de date ale forţelor de securitate europene.

Se cer măsuri urgenteRaportul subliniază că guvernul trebuie să aibă pregătite măsuri de urgenţă 'solide' pentru 1 ianuarie. Un eşec în această privinţă ar însemna pentru multe persoane şi firme 'cel mai rău început de an cu putinţă', într-o perioadă oricum dificilă din cauza pandemiei, afirmă deputatul de opoziţie.

Documentul notează că firmelor le mai rămâne foarte puţin timp pentru a se pregăti în utilizarea sistemului informatic de declaraţii vamale, comisia insistând pe necesitatea unui personal instruit în domeniu şi suficient numeric.

Raportul mai remarcă riscurile unor dificultăţi în porturile din Irlanda de Nord - singurul teritoriu britanic cu frontieră terestră cu un stat membru al UE, Republica Irlanda -, în pofida acordului intervenit recent între Londra şi Bruxelles pe acest subiect, relatează Agepres.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy