Șase ucraineni care au pus pe Internet imagini cu interceptarea rachetelor ruseşti deasupra Kievului au fost arestaţi

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Șase cetățeni ucraineni au publicat imagini cu interceptarea rachetelor ruseşti deasupra Kievului. Toți au fost reținuți de Serviciul de Securitate al Ucrainei. 

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri arestarea a şase persoane din capitala Kiev care au postat pe reţelele de socializare imagini cu interceptarea rachetelor şi dronelor ruseşti de către antiaeriana ucraineană în raidul din noaptea de luni spre marţi, oferind astfel informaţii militare preţioase Rusiei, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

În urma postării acelor imagini, şase bloggeri ucraineni au fost forţaţi de SBU să prezinte public scuze, scrie agenţia DPA.

"În noaptea de 16 mai au făcut fotografii şi au înregistrat imagini neautorizate cu funcţionarea sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene şi au publicat aceste materiale pe reţelele de socializare. În acest mod ar fi putut să dezvăluie localizarea şi alte detalii despre funcţionarea apărării noastre antiaeriene", a transmis SBU într-un comunicat.

Imaginile cu interceptarea rachetelor ruseşti de către antiaeriana ucraineană au fost publicate de mass-media internaţionale. SBU mai scrie în comunicatul său că aceste imagini au fost distribuite pe canalele media şi pe Telegram ale unor "propagandişti" ruşi, unii dintre ei "controlaţi" de serviciile secrete ruseşti.

"Îmi recunosc deplin vina, cer iertare din partea poporului ucrainean şi promit să nu mai fac asta niciodată din nou", afirmă unul dintre bloggerii care au distribuit imaginile, într-un mesaj video publicat miercuri după-amiază de SBU.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat şi camerele de securitate instalate în mai multe centre comerciale din Kiev care au înregistrat automat imaginile din momentul atacului, unele dintre aceste imagini cu interceptări spectaculoase fiind ulterior publicate pe YouTube.

Persoanele arestate pentru publicarea acestor imagini riscă până la 8 ani de închisoare pentru "difuzarea neautorizată de informaţii militare relevante". Autorităţile ucrainene au cerut în mod repetat populaţiei să nu distribuie pe internet niciun fel de imagini cu atacurile ruseşti cu drone sau rachete, considerând că astfel de imagini ar putea oferi Rusiei indicii despre amplasamentul sistemelor antiaeriene ucrainene.

Alte imagini cu un atac rusesc cu drone sau rachete au fost publicate sâmbătă din oraşul ucrainean Hmelniţki, unde Rusia pare să fi lovit un depozit ucrainean de muniţii, provocând o explozie masivă. Unele imagini de acolo arată folosirea unor roboţi pentru stingerea incendiului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel