Rușii au reluat bombardamentele intense asupra Kievului. Evacuările civililor, în pericol

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Conflictul a făcut ravagii sâmbătă în apropiere de Kiev, iar oficialii ucraineni au declarat că bombardamentele intense și amenințările cu atacuri aeriene rusești pun în pericol încercările de evacuare a civililor disperați din orașele încercuite, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a trimis noi trupe după ce forțele ucrainene au scos din luptă 31 dintre grupurile sale tactice de batalioane, în ceea ce el a numit cele mai mari pierderi ale armatei ruse din ultimele decenii. El nu a oferit detalii și nu a fost posibilă verificarea declarațiilor, precizează agenția.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele francez Emmanuel Macron despre presiunile asupra Rusiei pentru a-l elibera pe primarul orașului Melitopol, despre care Ucraina spune că a fost răpit vineri de forțele rusești.

Peste 2.000 de locuitori ai orașului din sudul țării, care se află acum sub control rusesc, au protestat în fața clădirii administrației orașului pentru a cere eliberarea primarului, Ivan Fedorov, a declarat Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui.

O convorbire între Scholz, Macron și președintele rus Vladimir Putin era în curs de desfășurare, a declarat președinția franceză. Rusia nu a comentat soarta lui Fedorov, despre care oficialii ucraineni au declarat că a fost răpit de forțele rusești pe baza unor acuzații false de terorism.

Zelenski a declarat că țara sa nu se poate opri din lupte, dar că menține o încetare a focului în jurul unui coridor umanitar convenit pentru ieșirea din portul Mariupol din sud, care se află sub un asediu de aproape două săptămâni, și a cerut Rusiei să facă același lucru.

Moscova a acuzat anterior Kievul pentru evacuările eșuate

 

Putin a lansat invazia pe 24 februarie, într-o operațiune care a fost condamnată în întreaga lume și care a atras sancțiuni occidentale dure împotriva Rusiei.

Bombardamentele au blocat mii de oameni în orașele asediate și au făcut ca 2,5 milioane de ucraineni să fugă în țările vecine.

Oficialii ucraineni plănuiau să folosească sâmbătă coridoarele umanitare de la Mariupol, precum și orașele și satele din regiunile Kiev, Sumy și alte câteva zone.

Dar guvernatorul regiunii Kiev a declarat că luptele și amenințările cu atacuri aeriene rusești au continuat în timpul încercărilor de evacuare, iar guvernatorul regiunii Donețk a declarat că bombardamentele constante complică aducerea ajutoarelor în Mariupol.

Biroul umanitar al ONU a declarat că condițiile din Mariupol erau sumbre. "Există rapoarte despre jafuri și confruntări violente între civili pentru puținele provizii de bază rămase în oraș", a declarat Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare.

"Medicamentele pentru bolile care pun în pericol viața se epuizează rapid, spitalele funcționează doar parțial, iar alimentele și apa sunt puține."

Un consilier al președinției ucrainene a declarat anterior că 79 de autobuze și două camioane cu oameni au plecat sâmbătă spre Sumy. Autobuze și camioane au plecat, de asemenea, din Zaporizhzhia spre Mariupol, se arată într-un videoclip publicat de adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene pe rețelele de socializare.

Cel puțin 1.582 de civili din Mariupol au fost uciși ca urmare a bombardamentelor rusești și a blocadei de 12 zile, a declarat vineri consiliul municipal într-o declarație online.

Zelenski: Aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși până în prezent

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Kiev, că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși în primele 17 zile ale invaziei rusești, scrie BBC. Surse occidentale au estimat vineri că aproximativ 6.000 de soldați ruși au fost de asemenea uciși în această perioadă.

Președintele ucrainean a declarat reporterilor că orice negocieri cu Rusia nu pot începe înainte de convenirea unui acord de încetare a focului între Kiev și forțele Moscovei.

"Diplomații noștri lucrează și au discutat despre unele puncte ale unei posibile agende între noi și Federația Rusă. Vreau ca acest lucru să se materializeze și procesul de încheiere a războiului, procesul de pace 100% ar trebui să înceapă cu încetarea focului", spune Zelenski.

Liderul ucrainean se declară deschis discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin și adaugă că a discutat cu premierul israelian Naftali Bennett despre posibilitatea ca negocierile să aibă loc la Ierusalim.

Referindu-se la comentariile lui Putin potrivit cărora negociatorii ruși și ucraineni au înregistrat unele progrese pozitive, Zelensky spune că este "bucuros să vadă semnalele din partea Federației Ruse". În ultimii 12 ani, nu am auzit niciodată cuvinte despre posibilitatea unui dialog".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel