Rusia pregăteşte un nou asalt la scară largă asupra Ucrainei

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Urmările atacului cu rachete de la Vinița (Foto: Agerpres)
Urmările atacului cu rachete de la Vinița (Foto: Agerpres)

Rusia pregătește un nou asalt asupra Ucrainei, potrivit unui responsabil militar ucrainean. 

Ucraina se aşteaptă la o "escaladare maximă" din partea Rusiei a războiului în lunile următoare, a declarat un responsabil militar ucrainean postului britanic Sky News, citat miercuri de agenţia DPA.

Aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldaţi mobilizaţi de Rusia la sfârşitul anului trecut ar putea lua parte la un nou asalt asupra Ucrainei, crede secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov.

"Îmi dau seama că principalele bătălii încă nu au venit şi vor fi anul acesta, în două sau trei luni. Acestea vor fi luni definitorii ale războiului", anticipează responsabilul ucrainean. "Rusia se pregăteşte pentru o escaladare maximă", adaugă acesta. "Ea îşi regrupează tot ce poate, face exerciţii şi instruieşte" trupele, remarcă oficialul citat.

"Acele ţări care ne ajută în lupta noastră au început să ne ofere ajutor maxim", a mai spus Danilov, referindu-se la ajutorul militar oferit Ucrainei de statele occidentale, care caută acum modalităţi de a spori acest sprijin în timp ce conflictul din Ucraina intră într-o fază crucială înaintea dezgheţului de la sfârşitul iernii, când starea solului complică deplasările vehiculelor militare grele şi acţiunile ofensive.

Putin spune că armata trebuie să pună capăt bombardării regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean

 

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că armata Rusiei trebuie să pună capăt bombardamentelor împotriva regiunilor ruseşti dinspre teritoriul ucrainean, despre care a spus că au lăsat mulţi oameni fără adăpost sau fără curent electric, informează Reuters.

Putin s-a exprimat la o reuniune guvernamentală cu privire la refacerea locuinţelor şi infrastructurii distruse în regiunile din sud-vestul Rusiei de la graniţa cu Ucraina.

"Desigur, sarcina prioritară este de a elimina chiar posibilitatea de bombardamente. Dar aceasta este treaba departamentului militar", a declarat Putin în remarci publicate pe site-ul Kremlinului.

Ucraina nu revendică responsabilitatea pentru atacuri care lovesc interiorul teritoriului rus, dar le-a descris drept "karma" pentru invazia Moscovei, care a distrus oraşe ucrainene şi a vizat sistematic infrastructura energetică a ţării, lăsând oamenii frecvent fără electricitate şi apă în mijlocul iernii, notează Reuters.

Putin a citat regiunile ruseşti Belgorod, Briansk şi Kursk, precum şi Crimeea, anexată în 2014, ca zone unde locuinţele au fost avariate sau distruse.

Oamenii se confruntă cu probleme "foarte acute" şi este nevoie de reparaţii şi compensaţii, a mai spus el.

"Mulţi oameni s-au trezit într-o situaţie dificilă, şi-au pierdut casele, au fost obligaţi să se mute la rude sau în locuri de reşedinţă temporare, s-au confruntat cu întreruperi în furnizarea apei, căldurii şi electricităţii'', a adăugat el.

Comentariile sale semnalează frustrarea Moscovei la frecvenţa atacurilor în sudul Rusiei, care au inclus lovituri asupra unor obiective precum substaţii de energie electrică şi depozite pentru arme şi combustibil, mai notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel