„Rusia plănuieşte să invadeze Republica Moldova în 2023”. Pentru a doua zi la rând, serviciul de Informaţii de la Chişinău avertizează

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Rusia plănuieşte să invadeze Republica Moldova în 2023”. Pentru a doua zi la rând, serviciul de Informaţii de la Chişinău avertizează
„Rusia plănuieşte să invadeze Republica Moldova în 2023”. Pentru a doua zi la rând, serviciul de Informaţii de la Chişinău avertizează

Pentru a doua zi la rând, serviciul de Informaţii de la Chişinău avertizează că e posibilă o invazie a Rusiei. Strategia ar fi fost deja schiţată de Kremlin, dar totul depinde de evoluţia războiului din Ucraina. Klaus Iohannis spune că România nu are astfel de informaţii. NATO ia însă în calcul orice scenariu şi continuă să-şi consolideze forţa militară de la noi din ţară. 

Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău întăreşte scenariul potrivit căruia, după Ucraina, Vladimir Putin ar urma să ordone invadarea Republicii Moldova, relatează Observator. Operaţiunea ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.

 

NATO ia însă în calcul orice scenariu

 

Obiectivul Federaţiei Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil şi azi, iar o nouă ofensivă a Federaţiei Ruse spre această direcţie ar putea avea loc în 2023.

Comunicatul vine după ce semnalul de alarmă a fost tras într-un interviu chiar de şeful instituţiei. Alexandru Musteaţă a făcut apel la calm. Spune că monitorizează situaţia din Transnistria şi deocamdată nu sunt motive de îngrijorare. Însă totul s-ar putea schimba în momentul în care Rusia declanşează a o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre vest.

Ofensiva spre vest presupune că au un obiectiv clar încotro sau cum vor să continue lupta. Acest obiectiv ei şi l-au setat încă de pe 24 februarie, acest obiectiv nu a fost schimbat de atunci până azi.

„Oficialii de la noi încearcă să calmeze şi ei spiritele”, a declarat Alexandru Musteţea, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova.

 

„Ne-ar afecta pentru că asta ar însemna că ruşii sunt sunt foarte aproape de graniţa României”

 

Acum, cea mai apropiată linie a frontului de ţara noastră, este la aproximativ 600 de kilometri, pe graniţa regiunii Herson, anexată ilegal de Rusia în urmă cu trei luni. Dacă Vladimir Putin îşi pune în aplicare planurile din Transnistria, armata Moscovei ar ajunge la doar 200 de kilometri de noi.

„Ne-ar afecta pentru că asta ar însemna că ruşii sunt sunt foarte aproape de graniţa României şi în definitiv de ce ar viza numai Transnitria şi nu ar viza şi o apropiere de gurile Dunării”, a precizat Virgil Bălăceanu.

NATO ia în calcul cele mai negre scenarii şi continuă să-şi consolideze forţa militară în ţara noastră. În baza NATO de la Caracal, peste 200 de militari portughezi veniți să asigure securitatea României, se antrenează alături de militarii noştri şi alte state membre ale alianţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel