Rusia pierde Hersonul, oraș cucerit cu greu.  Ucraina va prelua controlul sâmbătă 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Un oficial ucrainean susține că orașul Herson va fi recucerit sâmbătă de armata Ucrainei, potrivit Sky News.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, oficialii americani din domeniul apărării au afirmat că Rusia a pierdut controlul asupra Hersonului, primul oraș capturat de trupele lui Vladimir Putin.

Ulterior, un oficial ucrainean a declarat că forțele țării vor recuceri orașul sâmbătă.

„Cred că astăzi orașul va fi în totalitate sub controlul forțelor armate ucrainene”, a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4, Markian Lubkivskyi, un consilier al ministrului apărării.

Oficialul a mai spus că operațiunea din regiunea Kiev s-a încheiat în ultimele două zile și că forțele militare se concentrează acum pe partea de sud a țării, încercând să elibereze Kherson și alte câteva orașe ucrainene.

Putin, tot mai deranjat de sancțiuni, desi inițial spunea că nu-i pasă

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat vineri măsurile luate de ţările occidentale împotriva artiştilor ruşi şi anularea evenimentelor culturale ruse cu arderea cărţilor de către nazişti, relatează AFP.

"Ultima dată, naziştii din Germania, în urmă cu aproape 90 de ani, au condus o astfel de campanie de distrugere a unei culturi indezirabile. Ne amintim bine imaginile cărţilor arse în pieţele publice", a declarat Putin, în cadrul unei întâlniri cu personalităţi ale culturii ruse.

"Au şters de pe afişele concertelor (compozitori precum) Ceaikovski, Şostakovici şi Rahmaninov. Au interzis scriitorii ruşi şi cărţile lor", a mai spus el.

Preşedintele Putin şi alţi oficiali ruşi au făcut comparaţii între Germania nazistă şi Occident, pe care îl acuză că ar conduce o campanie rusofobă prin sancţiunile sale impuse în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina, justificată de Moscova prin încercări ale ucrainenilor "neonazişti" de a-i extermina pe vorbitorii de limbă rusă din ţară.

Ofensiva rusă a declanşat un val de solidaritate internaţională cu Ucraina ce a mers dincolo de sancţiunile economice şi politice decise de guverne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel