Rusia interzice bărbaților sub 55 de ani să părăsească țara, după decretul de mobilizare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Peste 260.000 de oameni au părăsit Rusia după decretul de mobilizare. Kremlinul ia în considerare închiderea frontierelor și interdicții pentru bărbații de sub 55 de ani.

Kremlinul ia în considerare închiderea frontierei pentru bărbații aflați la vârsta mobilizării, după ce zeci de mii de ruși au părăsit țara de când președintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri chemarea rezerviștilor, a relatat luni presa locală, citând surse din cadrul administrației prezidențiale.

Interdicția ar urma să intre în vigoare după referendumurile privind integrarea cu Rusia, care se desfășoară până marți în teritoriile ucrainene ocupate parțial de trupele ruse, relatează ziarul online Meduza, potrivit publicației spaniole ABC.

Doar bărbații care primesc autorizație scrisă de la centrele de recrutare militară vor putea părăsi țara.

În acest scop, potrivit portalului The Bell, polițiștii de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) din aeroporturi au primit liste cu ruși care urmează să fie mobilizați.

Rusia nu va permite bărbaților sub 55 de ani să părăsească țara

 

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat luni că nu va restricționa libertatea de circulație a cetățenilor ruși în contextul mobilizării parțiale a lui Putin.

"În condițiile mobilizării parțiale decretate în Rusia, nu sunt prevăzute limitări ale circulației cetățenilor", a declarat purtătorul de cuvânt al apărării ruse, Igor Konașenkov, fără a preciza dacă măsura se referă la mobilitatea între regiunile rusești sau la deplasările în străinătate.

Aproximativ 261.000 de ruși ar fi trecut deja granița între miercuri și sâmbătă, potrivit ziarului online Novaya Gazeta. Europa, citând surse FSB.

Surse din administrația prezidențială se îndoiesc de această cifră, deși admit că tendința este îngrijorătoare și că armata l-ar putea convinge pe Putin de necesitatea unor măsuri urgente pentru a stopa exodul.

Potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Chikov, FSB a început deja să refuze să le permită unor ruși să părăsească țara. Chikov a postat pe Telegram mai multe documente în care polițiștii de frontieră îi împiedicau pe oameni să iasă din țară prin Kazahstan.

Cozi lungi la granițele Rusiei

 

Inițial, comisarii militari au interzis bărbaților aflați la vârsta mobilizării să își părăsească locul de reședință, după care restricția oficială îi împiedică doar să părăsească țara.

Ziarul RBC a relatat luni că FSB a decis să desfășoare vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord și Georgia pentru a preveni incidentele.

La granița cu Georgia, precum și la granițele cu Finlanda, Kazahstan și Mongolia, au existat cozi lungi de zile întregi.

Între timp, au continuat atacurile asupra centrelor de recrutare din Rusia. Cel mai recent a avut loc luni, în regiunea siberiană Irkutsk, unde un tânăr a împușcat de la mică distanță un comisar militar și l-a rănit grav.

Potrivit Meduza, aproximativ 20 de birouri de înrolare au fost atacate, multe dintre ele cu cocktailuri Molotov, de la începutul "operațiunii militare speciale" din Ucraina, mai mult de jumătate dintre ele în ultimele zile.

De asemenea, au avut loc atacuri asupra clădirilor administrației locale și asupra sediului partidului Rusia Unită de la Kremlin.

Într-o altă acțiune împotriva războiului, un bărbat a fost ușor rănit când a încercat să-și dea foc în stația de autobuz din orașul Ryazan, la mai puțin de 200 de kilometri de Moscova.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel