Rusia examinează planul de pace propus de Italia

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Consilierul lui Zelenski: Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni
Consilierul lui Zelenski: Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni

Rusia a primit planul de pace propus de Italia şi-l analizează, a declarat luni viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, citat de agenţiile ruse de presă, potrivit AFP.

"L-am primit nu demult. Îl analizăm", a declarat el, subliniind că în prezent acesta nu face obiectul unei discuţii între Rusia şi Italia.

'Când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el', a adăugat viceministrul rus.

Şeful diplomaţiei italiene, Luigi Di Maio, a anunţat vineri că ţara sa a propus ONU constituirea unui 'grup internaţional de sprijin' care să încerce să ajungă 'pas cu pas' la o încetare a focului în Ucraina.

Potrivit lui Luigi Di Maio, 'grupul de sprijin' propus de ONU 'trebuie să încerce să reconstruiască dialogul între cele două părţi care în acest moment se află în război'.

Detaliile acestui plan nu au fost făcute publice, dar, potrivit cotidianului italian La Repubblica, documentul - extrem de detaliat - transmis ONU şi elaborat de diplomaţi ai Ministerului italian de Externe prevede patru puncte: 1) o încetare a focului în Ucraina şi demilitarizarea frontului sub supravegherea Naţiunilor Unite; 2) negocieri asupra statutului Ucrainei, la care să participe UE, dar nu şi NATO; 3) un acord bilateral între Ucraina şi Rusia asupra Peninsulei Crimeea şi a Donbasului (aceste teritorii disputate s-ar bucura de o autonomie deplină şi de dreptul de a-şi asigura propria securitate, dar s-ar afla sub suveranitate ucraineană); 4) încheierea unui acord multilateral de pace şi de securitate în Europa, având ca obiect dezarmarea, controlul armelor şi prevenirea conflictelor.

Duminică, negociatorul rus Vladimir Medinski a afirmat că Rusia este pregătită pentru reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, asigurând că ele sunt suspendate din cauza Kievului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski subliniase în ajun că războiul nu poate fi încheiat decât prin mijloace 'diplomatice'.

Mai multe întâlniri între echipele de negociatori ale celor două ţări au avut loc, dar fără un rezultat concret, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel