Rusia: Banca Centrală menține vineri dobânda de bază la 20% și avertizează asupra declinului economiei și a inflației ridicate

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rusia: Banca Centrală menține vineri dobânda de bază la 20% și avertizează asupra declinului economiei și a inflației ridicate
Rusia: Banca Centrală menține vineri dobânda de bază la 20% și avertizează asupra declinului economiei și a inflației ridicate

Banca Centrală a Rusiei a menţinut vineri dobânda de bază la 20%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat asupra inflaţiei ridicate şi a declinului economiei, transmite Reuters.

În 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei şi a sprijini stabilitatea financiară.

Instituţia a precizat vineri că inflaţia, principalul său domeniu de responsabilitate, va reveni la ţinta sa de 4% target în 2024, dar pentru 2022 nu a previzionat la ce nivel va ajunge creşterea preţurilor.

"Economia rusă intră într-o fază de transformare structurală masivă, care va fi însoţită de o perioadă temporară, dar inevitabilă, de majorare a inflaţiei. Economia rusă se va reduce în următoarele trimestre", a estimat Banca Centrală a Rusiei.

Analiştii estimează în acest an o rată a inflaţiei de 20% şi un declin al economiei de 8%

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei nu va răspunde întrebărilor jurnaliştilor, după şedinţa de politică monetară.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a propus nominalizarea guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, pentru al treilea mandat, într-o încercare de a asigura stabilitatea financiară, a anunţat purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov.

În 2013 a avut loc numirea surprinzătoare a Elvirei Nabiullina, în vârstă de 58 de ani, prima femeie care conduce una din cele mai respectate instituţii din Rusia.

Actualul ei mandat expiră în iunie, iar Putin a cerut vineri Parlamentului să ia în considerare în 21 martie renumirea ei.

"Acum, când Banca Centrală a Rusiei se confruntă cu sporirea responsabilităţii de a menţine stabilitatea financiară, preşedintele vorbeşte în mod regulat cu Nabiullina", le-a spus jurnaliştilor Peskov.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei s-a angajat să lupte contra inflaţiei ridicate, rezistând solicitărilor puternicului Minister al Economiei de a reduce ratele pentru a stimula creşterea economiei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel