Rusia anunță că a găsit unde să exporte petrolul destinat Uniunii Europene 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
SUA va extrage petrol din Alaska
SUA va extrage petrol din Alaska

Rusia susține că ar avea unde să exporte petrolul care va fi refuzat curând de Uniunea Europeană. 

Kremlinul a avertizat miercuri că sancţiunile europene impuse importurilor de petrol rusesc vor afecta piaţa globală a energiei, dar Moscova va redirecţiona exporturile pentru a limita propriile sale pagube, transmite Reuters.

La reuniunea de luni, liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Rusia susține că sancțiunilor vor doborî toată Europa



"Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ asupra întregului continent - pentru europeni, pentru noi, şi pentru întreaga piaţă globală a energiei", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Mai mult de un sfert din petrolul folosit de Europa a venit anul trecut din Rusia, în UE ajungând aproape jumătate din exporturile ruseşti de ţiţei şi produse petroliere, conform datelor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA).

Deja Moscova a început să redirecţioneze livrările destinate iniţial Europei, în urma impunerii sancţiunilor, a anunţat Kremlinul.

"Aceasta este o acţiune sistemică, ţintită, care ne va permite să minimalizăm consecinţele negative", le-a spus jurnaliştilor Peskov.

Printre ţările care au cumpărat masiv ţiţei rusesc, beneficiind de preţul mai scăzut, sunt India şi China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel