Rusia acuză Ucraina că atacă platformele de foraj din Marea Neagră

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Autorităţile ruse au acuzat luni forţele ucrainene că au tras asupra unor platforme de foraj de hidrocarburi în Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea, rănind cel puţin cinci persoane, transmite AFP. 

"În această dimineaţă, inamicul a atacat platformele de foraj ale Cernomorneftegaz. Mă aflu în contact cu colegii noştri de la Ministerul Apărării şi (serviciile speciale) FSB, facem eforturi pentru a salva oameni', a scris pe Telegram guvernatorul Serghei Aksionov, instalat de Moscova după anexarea Crimeii în 2014.

Potrivit lui Aksionov, 109 persoane se aflau în total pe trei platforme, iar 21 dintre ele au fost evacuate.

Conform aceleiaşi surse, prima platformă a fost cel mai serios lovită: 'Acolo se aflau 12 persoane, cinci dintre ele au fost rănite, iar căutarea celorlalte continuă'.

Căutările se desfăşoară 'cu participarea unor nave de patrulare şi a unor mijloace aeriene', a adăugat Aksionov.

Olga Kovitidi, desemnată senatoare de Crimeea de către Moscova, a declarat pentru agenţia Ria Novosti că nu au existat victime pe celelalte două platforme.

Puţin mai devreme, deputatul ucrainean Oleksii Honcearenko a confirmat că a fost vorba despre atacuri cu rachete, au relatat dpa şi EFE. 'Atacul cu rachete împotriva platformelor a redus producţia rusă de gaz în Marea Neagră', a scris el pe Telegram, citat de EFE.

Platformele sunt situate la circa 100 km de Odesa şi la 150 km de peninsula Crimeea, pe platoul Mării Negre.

Compania Cernomorneftegaz, naţionalizată în 2014 de autorităţile proruse din Crimeea, exploatează mai multe zăcăminte de petrol şi gaz în Marea Neagră şi în Marea Azov.

Potrivit AFP, atacul de luni a fost primul raportat contra unei infrastructuri offshore de hidrocarburi în Crimeea de la debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie.

Citește mai departe: UE alocă un pachet financiar de nouă miliarde de euro pentru Ucraina

 

Uniunea Europeană speră să finalizeze, în zilele următoare, un pachet financiar de nouă miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta ţara afectată de invazia rusească, transmite Bloomberg.

Noul program de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina va consta din împrumuturi pe 25 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani la rambursarea principalului, au declarat pentru Bloomberg trei oficiali europeni, care au adăugat că plata dobânzilor va fi acoperită de la bugetul UE.

Este posibil va propunerea să fie gata la finele acestei săptămâni, au spus oficialii, în condiţiile în care liderii UE urmează să se întâlnească joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta planul de reconstrucţiei a Ucrainei precum şi cererea sa de aderare la blocul comunitar. Planul de ajutor destinat Ucrainei va trebui apropiat de toate de toate cele 27 de state membre UE.

Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună. Guvernul ucrainean a cerut partenerilor occidentali să transfere fonduri în regim de urgenţă, dar Comisia Europeană şi Germania nu au căzut de acord asupra designului pachetului financiar.

Executivul european insistă să utilizeze un instrument bazat pe împrumuturi, în timp ce Germania promovează utilizarea granturilor pentru a evita o majorare a poverii datoriei externe a Ucrainei. Berlinul a anunţat deja o contribuţie nereturnabilă de un miliard de euro pentru Ucraina, în luna mai, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din G7 găzduită de Germania.

Unele ţări membre UE, inclusiv Slovacia, au pus întrebări iniţial dacă împrumuturile sunt o variantă mai bună pentru a sprijini Ucraina, susţin surse din apropierea acestui dosar. Alte state membre, inclusiv Danemarca, au întrebat dacă oferirea de granturi ar submina credibilitatea Ucrainei pe pieţele financiare.

Pachetul financiar are nevoie de susţinerea statelor membre UE şi Parlamentului European

 

Un alt punct de dispută este cât de multe garanţii vor putea oferi guvernele naţionale pentru a susţine împrumuturile în cazul în care Ucraina intră în incapacitate de plată. Blocul comunitar va acoperi 100% din împrumuturi, iar opt miliarde de euro vor fi furnizate de statele membre. Restul vor veni de la bugetul UE, au spus oficialii.

Comisia Europeană a contactat statele membre pentru a finaliza unele detalii legate de garanţii şi rămâne încrezătoare că prima tranşă de fonduri va fi eliberată în vara acestui an, a spus un oficial european.

Iniţial, blocul comunitar intenţiona să finalizeze planul la începutul acestei luni, în condiţiile în care nevoile financiare ale Ucrainei continuă să se acumuleze. Potrivit calendarului iniţial, comisia intenţiona să înceapă să strângă fonduri de pe pieţele financiare în luna iulie pentru un prim transfer, au spus sursele.

UE are de gând să transfere trei sau patru alte tranşe până la finele anului, deşi asta va depinde de existenţa garanţiilor şi de nevoile financiare ale Ucrainei, susţin sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pachetul financiar este aşteptat să includă unele condiţii care să ţină cont de circumstanţele actuale ale Ucrainei şi vor fi legate de eforturile de reconstrucţie precum şi de evitarea folosirii eronate a fondurilor, precizează oficialii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel