Rusia a minat până acum peste 80.000 km2 în Ucraina. MAE ucrainean: Rușii continuă să semene moarte şi mutilare

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Rusia a minat până acum peste 80.000 km2 în Ucraina. MAE ucrainean Rușii continuă să semene moarte şi mutilare
Rusia a minat până acum peste 80.000 km2 în Ucraina. MAE ucrainean Rușii continuă să semene moarte şi mutilare

Armata rusă a minat până acum peste 80.000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean, din care peste 62.000 de kilometri pătrați au fost minați de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, a transmis luni Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, într-un comunicat de presă citat de EFE.

 

 

"După primul val al agresiunii armate ruse împotriva Ucrainei, în 2014, circa 16.000 de kilometri pătraţi în regiunile Lugansk şi Doneţk au fost contaminate cu mine şi explozivi de război", a informat MAE ucrainean, cu ocazia marcării de către ONU a Zilei internaţionale pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal, transmite  Agerpres.ro.

"Astăzi, potrivit unor estimări preliminare, contaminarea (cu mine şi alte materiale explozive) afectează 80.000 de kilometri din teritoriul Ucrainei'', adaugă comunicatul diplomaţiei ucrainene.

Ministerul de la Kiev aminteşte că Ucraina marchează această zi "în timp ce se află sub atacuri neîncetate cu bombe (...) în contextul altor crime oribile ale Federaţiei Ruse, cu folosirea armelor interzise care pot fi considerate excesiv de dăunătoare sau având efecte nediscriminatorii (...)".

"Rușii continuă implacabil să semene moarte şi mutilare pe pământ ucrainean. În timp ce toată lumea civilizată renunță şi interzice minele terestre, Rusia intensifică utilizarea lor în Ucraina, ba chiar testează noi tipuri de mine terestre, cum sunt cele de tip POM-3 şi altele. (...) Federația Rusă se află în război nu doar cu Forțele Armate ale Ucrainei, ea luptă şi împotriva populației civile din Ucraina, încălcând grav legile războiului", a subliniat MAE ucrainean.

Şi, în timp ce se retrag, militarii ruşi "instalează capcane explozive, interzise de dreptul internațional, inclusiv în depozite de alimente, locuințe private şi în cadavre omenești", a mai denunțat diplomația ucraineană.

 

Armata rusă că folosește mine terestre "inteligente"

 

Totodată, organizația guvernamentală Handicap International, care militează pentru interzicerea minelor terestre, a acuzat armata rusă că folosește mine terestre "inteligente" concepute în aşa fel încât să detecteze prezența unor ţinte pe o rază de 16 metri în jurul lor şi să explodeze la înălțimea ochilor, gâtului sau picioarelor, scrie  news.liga.net.

Aceste mine ruse, la care făcea referire şi MAE ucrainean, POM-3, cunoscute şi sub numele de Medallion, sunt dispozitive de nouă generație, dotate cu un senzor de mişcare care detectează o persoană aflată la o distanță de 50 de pași şi face explozie fără ca cineva să manipuleze sau să calce dispozitivul, a acuzat organizația într-un comunicat.

Minele au fost desfășurate de armata rusă la 26 martie pe teritoriul ucrainean cu ajutorul rachetelor trase de pe lansatoare terestre concepute special cu acest scop, potrivit celui mai recent raport difuzat de organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).

"Anul trecut, 80% dintre victimele acestor arme au fost civili, din care 30% erau copii. Minele ucid şi provoacă răni grave, dar produc şi sechele fizice severe şi traume psihologice de durată", a subliniat Anne Hery, directoarea serviciului juridic al Handicap International.

Minele terestre sunt interzise de Tratatul de la Ottawa din 1997, semnat de 164 de ţări, dar nu şi de Rusia. În schimb, Ucraina este semnatară a tratatului.

Handicap International a atras atenția că aceste mine au fost folosite şi în conflictul dintre armata ucraineană şi grupări armate proruse care din 2014 se desfășoară în regiunea Donbas, din estul Ucrainei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel