Rusia a lansat o ofensivă de amploare, pentru a încercui armata ucraineană în est 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia vrea să să încercuiască armata ucraineană în două orașe din Donbas care se află încă sunt controlul Ucrainei. 

Militarii ruși au lansat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei. Experții spun că bătălia ar putea fi decisivă pentru succesul sau eșecul campaniei rușilor în estul Ucrainei, anunță Reuters.

La exact trei luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, autoritățile din al doilea oraș ca mărime, Harkov, au anunțat că redeschid metroul, unde mii de civili s-au adăpostit din cauza bombardamentelor.

Redeschiderea este un simbol și dovedește că rușii au fost împinși la mare distanță de oraș.

Totuși, bătăliile decisive din această fază a războiului se desfășoară în sudul regiunii. Rușii încearcă să cucerească regiunea Donbas formată din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să încercuiască forțele ucrainene din est.

Cele două orașe dorite de Rusia

 

În cea mai estică parte a Donbasului aflat sub autoritatea statului ucrainean se află orașul Sievierodonetsk de pe malul estic al râului Siverskiy Donets și orașul geamăn Lysychansk de pe malul vestic. Acestea au devenit ținte strategice pentru Rusia, iar rușii avansează din trei direcții pentru a le încercui.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk. Intensitatea focului asupra orașului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, ei pur și simplu distrug orașul", a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk.

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari orașe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au răsunat marți dimineața.

Bătălia din est urmează capitulării, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu.

Rusia controlează acum o porțiune neîntreruptă din estul și sudul Ucrainei, dar nu și-a atins încă obiectivul de a cuceri în totalitate regiunile Luhansk și Donețk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel