Rusia a bombardat ''masiv'' oraşul Sloviansk

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Oraşul Sloviansk, viitoarea ţintă a forţelor ruse în estul Ucrainei, este vizat de un bombardament "masiv", a anunţat marţi primarul, făcând apel la locuitori să se pună la adăpost, relatează AFP.

"Sloviansk! Bombardament masiv al oraşului. Centrul, nordul. Toată lumea să rămână la adăpost", a scris pe Facebook Vadim Liah, primarul acestui oraş care avea circa 100.000 de locuitori înainte de război.

Autorităţile ucrainene au făcut apel în mai multe rânduri la civilii care au rămas în Sloviansk să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului se află acum la câţiva kilometri după cucerirea oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk de către armata rusă.

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi alte 19 rănite de duminică în tiruri asupra Sloviansk, care au provocat incendii, scrie AFP.

Reuters informează, citând poliţia locală, că forţele ruseşti au lovit marţi o piaţă din oraş, omorând o femeie şi rănind cel puţin alte trei persoane. Nu se ştie ce muniţie a fost folosită în acest atac şi nici câte persoane se aflau la momentul atacului în piaţă, care era în curs de închidere.

Sloviansk şi Kramatorsk, centrul administrativ regional încă sub control ucrainean, sunt viitoarele ţinte ale forţelor ruseşti, care îşi continuă ofensiva ce are drept obiectiv ocuparea regiunii Donbas.

În 2014, Sloviansk s-a aflat timp de câteva luni sub controlul separatiştilor proruşi care luptau alături de forţele Moscovei în conflictul cu armata Kievului.

Rusia exportă în Turcia cereale furate din Ucraina

 

Rusia exportă în Turcia cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în cursul invaziei din Ucraina, relevă o anchetă realizată de un grup de jurnalişti de investigaţie ucraineni de la programul audiovizual Shemî, produs de Radio Free Europe, informează marţi EFE.

Ancheta lor, publicată de Ukrainska Pravda, arată că nu prea au fost respectate asigurările autorităţilor turce de a se abţine să cumpere cereale ucrainene furate de Rusia din teritoriile ucrainene ocupate.

Potrivit anchetei, 'agresorii ruşi opresc radarele pe navele care transportă cereale ucrainene din Crimeea (peninsula ocupată de ruşi în 2014) către porturile turceşti', într-un proces sistematic ce este documentat prin imagini din satelit.

Ca parte a acestei investigaţii sunt date publicităţii fotografii ale unor documente care însoţesc transporturile de cereale, pe care Turcia le importă în cantităţi mari. Conform documentelor, locul de origine al produselor transportate este 'Crimeea, Rusia', notează Ukrainska Pravda.

Grânele sunt încărcate de la terminalul Avlita, din portul Sevastopol din Crimeea, după ce sunt aduse aici din teritoriile ocupate de forţele militare ale Rusiei, cum ar fi regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei).

Folosind ca exemplu două nave - una rusă, alta siriană - pe care le-au monitorizat, jurnaliştii de la Shemî arată cum navele-cargo au intrat cu regularitate în portul Sevastopol, aflat sub sancţiuni occidentale, unde erau încărcate cu cereale la terminalul Avlita, iar apoi ajungeau în Turcia, unde erau descărcate.

Navele îşi opriseră radarele atunci când ajungeau în portul din Crimeea, astfel încât să nu poată fi urmărite prin sistemele de monitorizare ale altor nave, cum ar fi Marine Traffic sau Equasis.

Cu toate acestea, ele nu îşi puteau 'ascunde ' şederea şi încărcarea lor la terminalul Avlita de sateliţi, relevă ancheta publicată de Ukrainska Pravda.

'Una dintre aceste nave este Mihail Nenaşev, care navighează sub pavilion rusesc. Jurnaliştii prezintă dovezi ce arată că acest cargo a efectuat trei deplasări din portul Sevastopol până într-un port din Turcia', conform publicaţiei ucrainene.

Un alt cargo urmărit de Shemî este nava siriană Finikia. La 20 aprilie, aceasta a apărut în imagini din satelit la terminalul Avlita.

Această navă a reapărut pe radare la 21 aprilie, deja ieşind în mare cu un transport la bord. La 29 aprilie, ea a acostat în portul Nemrut, din Turcia, unde a descărcat cerealele, se menţionează în aceeaşi investigaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel