Românii și sârbii, motive de sărbătoare

Raluca Andrei |
Data publicării:
români
români

Vânătorii şi pescarii din Caraş-Severin şi Serbia s-au întâlnit vineri în Clisura Dunării, la Moldova Nouă, unde s-au întrecut în prepararea de bucate vânătoreşti la ceaun.

'Am organizat, la acest sfârşit de săptămână, cea de-a doua ediţie a Festivalului Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Banatul de munte. Am profitat de această întâlnire pentru a sărbători şi 25 de ani de prietenie cu vânătorii din Serbia. Suntem onoraţi de prezenţa la nivel înalt a reprezentanţilor mişcării vânătoreşti din Serbia, dar şi a celor din România, aici fiind prezent şi preşedintele Neculai Şelaru şi preşedintele executiv, Mugurel Drăgănescu', a declarat preşedintele AJVPS Caraş-Severin, Mircea Ciobanu, organizator al evenimentului.

Bucătari în produsele vânătorești

Pe lângă vânătoarea în sine şi întrecerea între trofee, vânătorii au dorit să demonstreze că sunt şi foarte buni bucătari în ceea ce priveşte produsele vânătoreşti.

Potrivit lui Mircea Ciobanu, vânatul trebuie gospodărit şi, totodată, trebuie extrase exemplarele îmbătrânite ori care înseamnă surplus, pentru a nu exista unele dezechilibre ecologice. Evident, pentru vânători, cea mai mare mândrie o reprezintă trofeele, luptând, totodată, pentru păstrarea şi stimularea exemplarelor frumoase. În aceeaşi măsură, prin astfel de manifestări, organizatorii vor să atragă tinerii spre natură, să o păstreze şi să înveţe să o gospodărească.

25 de ani de prietenie a vânătorilor

În cadrul Festivalului Vânătorilor şi Pescarilor din Caraş-Severin s-au sărbătorit şi 25 de ani de prietenie a vânătorilor din Luznice şi Belobreşca, probabil singurii din Europa care se întâlnesc de două ori pe an, de un sfert de secol, o dată în România, o dată în Serbia, după cum afirmă preşedinte de onoare al Asociaţiei de Prietenie Româno-Sârbă Belobreşca, Borivoi Nicolici.

'Am venit din Serbia să-i salut pe vânătorii din România iar acest lucru îl fac pentru a 25-a oară. Grupa din Luznice şi cea din Belobreşca împlinesc 25 de ani de prietenie continuă. Prietenia s-a răsfrânt şi asupra familiilor noastre şi a prietenilor, astfel încât s-a dezvoltat foarte mult. Acum am degustat produsele colegilor noştri din Caraş-Severin, iar când vin ei la noi, îi ospătăm cu produsele noastre. În plus, această prietenie s-a dezvoltat în toate domeniile, cum ar fi sportul sau cultura', a precizat, la rândul său, preşedintele Asociaţiei de Prietenie Româno-Sârbă Riznica, Sveta Madjarevic.

Din Luznice - Kragujevac au venit 30 de vânători, însoţiţi de conducerea vânătorilor la nivel naţional din Serbia.

Manifestarea a fost organizată de Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Caraş-Severin şi Asociaţia de Vânătoare Sumadija - Kragujevac. Pe parcursul manifestării, participanţii au avut ocazia să admire expoziţia de trofee de vânat, să deguste din preparatele pregătite de vânători, dar şi să se delecteze cu programul artistic propus de organizatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel