Românii din Spania pot beneficia de ajutor pentru chirie de 250 de euro de la stat

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Românii din Spania sub 35 de ani pot beneficia de două programe guvernamentale de finanțare a tinerilor.

Guvernul Spaniei lansează în 2024 un program de sprijin pentru închirierea locuințelor, adresat tinerilor care îndeplinesc anumite criterii. Aceste ajutoare sunt parte a Planului de stat de acces la locuințe 2022-2025 și includ Bonusul de închiriere pentru tineri și Programul de asistență pentru tineri.

Scopul principal al Programului de Asistență pentru Tineri este de a furniza tinerilor sub 35 de ani acces la locuințe decente și adecvate, fie prin închiriere, fie prin sprijin direct pentru achiziționarea de locuințe în municipiile cu mai puțin de 5.000 de locuitori.

Bonusul de închiriere pentru tineri are ca obiectiv facilitarea accesului la locuințe în întreaga Spanie, prin acordarea unei linii de ajutor care să acopere costurile de închiriere și să extindă oferta la prețuri accesibile. Există limite de venit lunar pentru a fi eligibil pentru acest ajutor.

Chiria maximă pentru a fi eligibil este de 900 de euro pe lună pentru o locuință completă sau 450 de euro pe lună pentru o cameră în anumite municipalități. În cazul în care locuința nu se află în aceste municipalități, limita este de 600 de euro pe lună pentru o locuință completă sau 300 de euro pe lună pentru o cameră.

Ajutorul este acordat pe o perioadă de doi ani, ceea ce înseamnă că suma totală va fi de 6.000 de euro, cu o rată de 250 de euro pe lună, informează presa străină

Programul de asistență pentru tineri acoperă 50% din chiria lunară sau prețul lunar pe care beneficiarul trebuie să-l plătească pentru închirierea sau utilizarea locuinței sau camerei lor obișnuite și permanente. Cererile pot fi depuse începând cu 1 noiembrie și până la data de 15 decembrie, atât personal, cât și online.

Beneficiarii pot fi tineri sub 35 de ani care locuiesc împreună și care au cel puțin un membru al unității de conviețuire sub 35 de ani la momentul depunerii cererii.

Criterii de eligibilitate

 

- Solicitanții trebuie aibă vârsta sub 35 de ani.

- Să fie titulari sau să fie în măsură să semneze un contract de închiriere conform legislației locale

- Venitul total al unității de conviețuire trebuie să nu depășească de 3 ori IPREM (Indicatorul Public de Venituri cu Efecte Multiple).

- Chiria pentru locuință nu trebuie să depășească limita stabilită pentru municipalitatea respectivă.

- Casa sau camera închiriată trebuie să fie reședința obișnuită și permanentă.

- Nu trebuie să fie proprietar sau uzufructuar al unei alte locuințe în Spania.

- Nu trebuie să fie rudă în gradul I sau II cu proprietarul.

- Nu trebuie să fi fost beneficiar al revocării unui alt ajutor pentru locuințe.

Există o incompatibilitate între beneficiile acordate, în sensul că suma totală a ajutorului nu poate depăși 75% din valoarea chiriei sau prețului locuinței sau camerei.

În cazul în care o persoană beneficiază deja de Bonusul de închiriere pentru tineri și aplică și pentru Programul de asistență pentru tineri, cuantumul acestuia din urmă va fi de până la 40% din diferența dintre chiria sau prețul lunar pe care beneficiarul trebuie să îl plătească și suma de 250 de euro pe lună corespunzătoare Bonusului de închiriere pentru tineri. Este important de menționat că suma totală a ambelor ajutoare nu poate depăși 75% din valoarea chiriei sau prețului locuinței sau camerei.

 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel