Românii din DIASPORA, cerere URGENTĂ pentru Marcel Vela, ministrul de Interne: „ Desecretizați Dosarul 10 august“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai multe organizații din diaspora, dar și din România au transmis o scrisoare deschisă ministrului de Interne, MArcel Vela, solicitând desecretizarea dosarului 10 August, precum și anchetarea și sancționarea celor care au acționat atunci ilagal și abuziv.

Mai multe organizații și grupuri civice din diaspora și România au transmis o scrisoare deschisă adresată noului ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela. Organizațiile atrag atenția că schimbarea conducerii MAI a fost determianta, între altele, și de protestele care au avut loc în ultimii ani în România, dar și în diaspora.

Ministrul Marcel Vela a declarat, la audierea din comisiile de specialitate, că raportul privind evenimentele din 10 august 2018 trebuie desecretizat pentru a elimina neîncrederea existența în rândul populației.

„Organizațiile și grupurile civice semnatare apreciază pozitiv votul de desemnare a noului guvern și speră că acesta își va respectă promisiunile asumate în față societățîi românești.

Totodată va aducem aminte dumneavoastră și colegilor dumneavoastră din guvern, că această schimbare de care beneficiați, a fost determinată în mare măsură și de protestele intense din ultimii ani, urmare a implicării grupurilor și organizațiilor civice din România și diaspora.

Ministerul de interne, în speță, Jandarmeria Română a avut uneori în această perioada un comportament nedemocratic, manifestându-se asemenea unei gărzi pretoriene a grupului infracțional care a supus România, aproape scoțând-o din spațiul european. Aceste acte de violență instituțională, larg criticate și de instituțiile europene, trebuie să dispară dintr-un stat de drept, în care respectarea drepturilor și a libertăților individuale ar trebui să fie nenegociabile", se arată într-un comunicat de presă remis joi Ziare.com.

Potrivit celor care semnează petiția adresată ministrului de Interne, pe lângă desecretizarea dosarului 10 august 2018, sunt necesare și anchete interne care să îi vizeze pe jandarmii care au acționat violent la protestul diasporei de anul trecut.

"În acest context, considerăm necesar să va îndreptați atenția asupra unor doleanțe a căror soluționare, în opinia noastră, nu suferă amânare:

- Desecretizarea dosarului 10 august 2018.

- Declanșarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalți responsabili din Jandarmerie și a rolului pe care aceștia l-au avut în 10 august 2018, dar și cu prilejul altor manifestări de amploare care au avut loc la București.

- Sancționarea acelor jandarmi care au aplicat amenzi ilegale, dovedite a fi astfel în instanța. Din fericire marea majoritate a amenzilor au fost anulate în instanțele judecătorești, dovedind reaua intenție și obsesia unor ofițeri ai Jandarmeriei, controlați politic, de a limita dreptul la liberă exprimare și protest.

- Realizarea unei evaluări a activității corpurilor de jandarmerie din orașele României unde au avut lor proteste și unde au fost reclamate abuzuri contra protestatarilor.

- Declanșarea unor verificări privind fabricarea unor dosare penale unor lideri ai grupurilor civice, de către Poliția Română în vara anului 2018, acte vădite de poliție politică.

- Inițierea de consultări cu grupurile civice în cadrul cărora vom veni cu sugestii de modificare a Legii 60/1991 republicată - Legea privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice", potrivit sursei citate.

Sperăm la o reacție pozitivă și ne dorim o colaborare care să aibă că rezultat un comportament democratic al instituțiilor de ordine din România, instituții care să susțînă și să apere drepturile constituționale ale cetățenilor români", se arată în scrisoarea deschisă adresată conducerii MAI.

Organizațiile semnatare sunt: Federația Inițiativa Timișoara, Inițiativa România, #activAG Pitești, Asociația Aradul Civic, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Voluntari în Europa, Asociația Platforma Oradea Civică 2017, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Reset Iași (membre a platformei civice Contract România), Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just, #Rezist Galați, Diaspora Milano, Grupul Civic Madrid-Ro, Rezist Dublin, Acțiunea Civică Galați, Rezist Budapesta, Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România, Canada Save Roșia, Diaspora Franța solidară cu România, Asociația Bihorul Civic, EuRoAleg, #Rezist Milano și Protestatari Pro Democrație Londra.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel