Românii din Belgia care fac naveta la muncă pot primi o rambursare a costurilor. Se aplică și pentru bicicliști

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Angajații români din Belgia pot beneficia de rambursarea costurilor de transport în comun. 

Angajatii care fac naveta cu trenul sau autobuzul catre locul de munca pot beneficia, începând cu 1 iulie, de o rambursare de 71,8% din costurile abonamentelor. În prezent, această rambursare este limitată la 56% de către angajator.

Această majorare a rambursării costurilor de transport în comun pentru traseele de la domiciliu la locul de muncă este rezultatul unui acord între sindicate și federațiile de angajatori. Acestea au încheiat un nou contract colectiv de muncă național (nr. 19/11) în Consiliul Național pentru Muncă (NAR), urmând contractelor colective de muncă similare din 2019 și 2020.

Cum se va aplica majorarea rambursării costurilor de transport pentru angajații care fac naveta

 

Potrivit acestui acord, rambursarea costurilor de transport în comun pentru traseele de la domiciliu la locul de muncă va crește de la 56% la 71,8% începând cu data menționată. Acest lucru reprezintă o măsură menită să aline povara financiară a angajaților, în contextul creșterii tarifelor și indexărilor efectuate de companiile de transport precum NMBS, De Lijn și MIVB.

Citește și: Un lanț popular de magazine sportive din Belgia oferă cursuri gratuite de reparare a bicicletelor

Detaliile privind aplicarea acestei majorări includ un tabel cu sume forfetare, fiecare corespunzând la 71,8% din costul real al abonamentelor (calculat la data de 1 februarie a acestui an). Mai mult, acest beneficiu se extinde și la rambursarea costurilor pentru așa-numitele abonamente flexibile, introduse de NMBS pentru angajații care lucrează de acasă în mod regulat și merg la birou doar două sau trei zile pe săptămână, informează De Standaard. 

Pe lângă aceasta, angajații care optează pentru bicicletă ca mijloc de transport beneficiază și ei de sprijin financiar. Rambursarea pentru biciclete a fost recent majorată la 0,35 euro pe kilometru și poate ajunge până la 3.500 de euro pe an, fără impozitare, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

----------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel