Românii care au muncit în străinătate îşi pot recupera excedentul de impozit plătit. Câţi bani pierd românii în fiecare an pe taxe

Andreea Cosma |
Data publicării:
Categoria de salariaţi care ar putea fi scutită de la plata impozitului pe salariu vreme de doi ani
Categoria de salariaţi care ar putea fi scutită de la plata impozitului pe salariu vreme de doi ani

Se dă startul la recuperarea taxelor: Ce aduce Noul An românilor care au muncit în străinătate?

1 ianuarie nu marchează doar începutul unui nou an, ci aduce și noi oportunități.

Începând cu această dată, cetățenii români care au muncit în străinătate pot depune declarații fiscale pentru recuperarea excedentului de impozit plătit cu 4 până la 5 ani în urmă, din multe țări europene și nu numai.

Din nefericire, nu toți românii își exercită drepturile. De ce nu-și primesc oamenii rambursările de impozit și cum recuperează sume mari de bani? Pierderi mari. Peste 1,9 miliarde de euro – aceasta este suma de bani, calculată în baza mai multor date, pierdută de românii care au muncit în străinătate anul trecut.

„În aceste vremuri dificile, când situația noastră economică este afectată de criza provocată de coronavirus, mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la viitorul lor. Totuși, situația lor s-ar putea îmbunătăți: cetățenii români care au muncit în străinătate pot solicita rambursarea excedentului de impozit plătit. Acesta este un proces legal și sigur, care le permite acestora să recupereze diferite sume de bani”, declară Žydrūnas Janušauskas, Directorul companiei RT Tax, care se ocupă cu rambursări de taxe, potrivit unui comunicat emis de  Rolit Solutions, citat de Mediafax.

Valoarea medie a impozitelor deductibile din veniturile realizate în străinătate ajunge până la 42%. Toți acești bani sau o parte din ei, proveniți din excedentul de impozit pe venit, care în general sunt considerați deja pierduți, pot fi recuperați.

 

Foarte puţini români îşi recuperează excedentul plătit: "Au impresia că este ilegal sau le pune în pericol pensiile"

 

Din nefericire, statisticile nu sunt încurajatoare: până acum, mai puțin de 60% din românii care au muncit sau mai muncesc în străinătate au decis să-și recupereze excedentul plătit. De ce ceilalți nu se grăbesc să-și primească rambursările?

„Am observat că oamenii încă nu sunt suficient de informați. Mulți dintre ei muncesc din greu și nici nu se gândesc la aceasta, dacă nu sunt întrebați. Există și concepții false, cum că rambursarea excedentului plătit nu este posibilă ori este ilegală și poate uneori pune în pericol pensiile pentru limită de vârstă sau alte indemnizații sociale. Acesta nu este decât un simplu mit, însă din această cauza, o parte a populației nici măcar nu îndrăznește să inițieze demersurile pentru rambursarea taxelor, pierzând astfel o parte din banii câștigați cu greu,” observă cu regret Ž.Janušauskas.

Nu merită să vă bazați pe mituri: orice persoană care a muncit în străinătate se poate adresa autorităților fiscale străine și poate depune documente. Depunerea documentelor este un proces simplu, dar într-o etapă ulterioară, mulți oameni întâmpină probleme care duc la întârzieri ale rambursărilor ori chiar la imposibilitatea de a recupera taxele. De aceea, este recomandat să apelați la specialiști în domeniul recuperărilor de taxe, pentru pregătirea acestui proces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel